ΔΙΕΘΝΗ

Η Εσθονία εντάσσεται στην Ευρωζώνη εν μέσω κρίσης

η-εσθονία-εντάσσεται-στην-ευρωζώνη-εν-469661

Η Εσθονία ετοιμάζεται να υιοθετήσει από την 1η Ιανουαρίου το ευρώ, θεωρώντας ότι το κοινό νόμισμα θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία και την απασχόληση στη χώρα, σε μια περίοδο που η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τη δημιουργία της, το 1999, λόγω των υψηλών χρεών των χωρών-μελών της.

Η βαλτική χώρα θα γίνει το 17ο μέλος της Ευρωζώνης και η τρίτη χώρα από το πάλαι ποτέ ανατολικό μπλοκ των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού» που υιοθετεί το ευρώ, μετά τη Σλοβενία το 2007 και τη Σλοβακία, το 2009.

Όλες μαζί οι χώρες της Ευρωζώνης συνιστούν μια από τις ισχυρότερες οικονομικά και εμπορικά δυνάμεις, αφού το ΑΕΠ ανήλθε το 2009 στα 8,956 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, μικρότερο μεν από των ΗΠΑ που κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά μεγαλύτερο από της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Η πλειονότητα του 1,3 εκατομμυρίων Εσθονών βλέπει θετικά την αντικατάσταση της κορώνας από το ευρώ. Η κορώνα είχε αντικαταστήσει το σοβιετικό ρούβλι το 1992.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου