ΔΙΕΘΝΗ

Nέα κυβέρνηση στο Ιράκ

nέα-κυβέρνηση-στο-ιράκ-471197

Το Κοινοβούλιο του Ιράκ ενέκρινε χθες την νέα κυβέρνηση του Ιράκ, της οποίας θα ηγείται ξανά ο Σιίτης Νούρι Αλ-Μαλίκι, μετά από εννέα μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

Ο απερχόμενος υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι ανέλαβε αναπληρωτής πρωθυπουργός για θέματα ενέργειας, ενώ ο Σουνίτης Ράφι αλ-Ισάουι γίνεται υπουργός Οικονομικών.

Ο Χοσιγιάρ Ζεμπαρί παραμένει υπουργός Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο εννέα μηνών που επικρατεί στη χώρα μετά το ατελέσφορο αποτέλεσμα των εκλογών του Μαρτίου.

Τον Νοέμβριο το «Ιρακίγια», που εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, αποφάσισε να ενταχθεί στη συμμαχία των Κούρδων με το σιιτικό μπλοκ του Αλ-Μαλίκι, γεγονός που εξασφάλισε στον νυν πρωθυπουργό μία δεύτερη θητεία.

Ο Νούρι Αλ-Μαλίκι επρόκειτο να ανακοινώσει την σύσταση της κυβέρνησής του την Δευτέρα, ωστόσο, συνομιλίες της τελευταίας στιγμής καθυστέρησαν την ανακοίνωση.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε για το διορισμό 29 υπουργών και τριών αντιπροέδρων, ενώ άλλες θέσεις θα καλυφθούν από υπουργούς ήδη ενεργούς.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου