ΔΙΕΘΝΗ

Απόκοσμο σκηνικό στη Χαβάη: Γαλάζιες φλόγες στους δρόμους μετά την έκρηξη του ηφαιστείου

απόκοσμο-σκηνικό-στη-χαβάη-γαλάζιες-φ-3812

Ένα απόκοσμο σκηνικό κατέγραψε η κάμερα στη Χαβάη.

Στους δρόμους της συνοικίας Leilani Estates, όπου το ηφαίστειο Κιλαουέα ξερνά λάβα εδώ και τρεις εβδομάδες, εμφανίστηκαν γαλάζιες φλόγες.

Το ηφαίστειο παράγει μεθάνιο όταν τα ποτάμια της καυτής λάβας θάβουν «καταβροχθίζοντας» φυτά και δέντρα.

«Το μεθάνιο εκλύεται από το έδαφος από υφιστάμενες ρωγμές και βγαίνει στην επιφάνεια όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν», εξηγεί η Γουέντι Στόβαλ του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου.

Το μεθάνιο μπορεί να διαρρεύσει μέσα από ρωγμές αρκετά μέτρα μακριά από τη λάβα. Μπορεί επίσης όταν αναφλεγεί ενόσω είναι παγιδευμένο στο υπέδαφος να προκαλέσει εκρήξεις εκτινάσσοντας βράχια σε απόσταση αρκετών μέτρων.

Από τις 3 Μαϊου που άρχισε να βρυχάται το Κιλαουέα οι αρχές απομάκρυναν 2.000 κατοίκους από τη συνοικία Leilani Estates και τις γύρω γειτονιές.

Από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου άνοιξαν πάνω από 20 ρήγματα στο έδαφος απελευθερώνοντας διοξείδιο του θείου, ατμό και ποτάμια λάβας που κυλούν από τις πλαγιές του μέχρι κάτω στον Ειρηνικό Ωκεανό σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός για την έκλυση τοξικών αερίων από την επαφή της με το νερό.

Τουλάχιστον 50 κτίρια έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά από κομμάτι λάβας που εκτοξεύθηκε μακριά.

Μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί και ο τουρισμός στο νησί καθώς οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά το ήμισυ από τις αρχές του μήνα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου