ΔΙΕΘΝΗ

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Δικηγόρων για την υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

παρέμβαση-του-ευρωπαϊκού-συλλόγου-δι-5285

Μία ημέρα μετά τη νέα απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι κρατούνται εδώ και 3 μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Δικηγόρων έστειλε επιστολή στους Τούρκους συνηγόρους τους.

Στην επιστολή, ο Antonín Mokry, ζητεί από τους Τούρκους συναδέλφους του να τον πληροφορήσουν σχετικά με την τρέχουσα νομική τους κατάσταση, και ιδίως εάν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και, εάν ναι, ποιες είναι αυτές, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως αυτό της δίκαιης δίκης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Σας γράφω με την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων και Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), που αντιπροσωπεύει τους δικηγορικούς συλλόγους και τις νομικές ενώσεις 45 χωρών, και μέσω αυτών περισσότερους από 1 εκατομμύριο ευρωπαίους δικηγόρους.

Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών αποτελεί μέρος των κύριων αποστολών του CCBE.

Σας απευθύνομαι σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη συνοριακή γραμμή του Έβρου τον Μάρτιο, καθώς καταλαβαίνω ότι τους εκπροσωπείτε ενώπιον των τουρκικών δικαιοδοσιών.

Ο ελληνικός Δικηγορικός Σύλλογος ήρθε σε επαφή με το CCBE και εξέφρασε τις μεγάλες ανησυχίες του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση.

Πριν από την ανάληψη πιθανών πρωτοβουλιών υποστήριξης υπέρ των δύο στρατιωτών, το CCBE θα εκτιμούσε να λάβει πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα νομική τους κατάσταση, και ιδίως εάν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και, εάν ναι, με ποιες κατηγορίες.

Τα θεμελιώδη δικαιώματά τους πρέπει πράγματι να διασφαλίζονται καθ’ όλη τη διαδικασία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ειδικότερα, πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου