ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Καταδικάστηκε αρχιεπίσκοπος για απόκρυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

αυστραλία-καταδικάστηκε-αρχιεπίσκο-7316

Νέο πλήγμα στο γόητρο του Βατικανού. Ο αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας και πρώην επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας στην Αυστραλία καταδικάστηκε σήμερα για “κουκούλωμα” σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Ο Φίλιπ Ουίλσον απέκρυψε την ταυτότητα ενός καθολικού ιερέα, που φέρεται ως δράστης, όπως μεταδίδουν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης και αναφέρει το Ρόιτερς.

Ο Ουίλσον γίνεται ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Καθολικής Εκκλησίας που καταδικάζεται για μία τέτοια υπόθεση. Θα βρεθεί, μάλιστα, αντιμέτωπος με ποινή έως 2 ετών φυλάκισης.

«Είμαι προφανώς απογοητευμένος από την απόφαση», δήλωσε στα ΜΜΕ. Πρόσθεσε ότι θα συμβουλευτεί τους δικηγόρους του πριν αποφασίσει τα επόμενα βήματά του. Ο Ουίλσον κατηγορήθηκε ότι σιώπησε παρότι γνώριζε τη δραστηριότητα του Τζέιμς Φλέτσερ, βοηθού ιερέα ενορίας στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι δικηγόροι του 67χρονου Αρχιεπίσκοπου Αδελαΐδας, ισχυρίστηκαν ότι ο πελάτης τους είχε πλήρη άγνοια για όσα έκανε ο Φλέτσερ σε βάρος παιδιών. Ο συγκεκριμένος κρίθηκε ένοχος το 2004 για εννέα καταγεγραμμένα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Ο πρώην βοηθός ιερέας πέθανε στη φυλακή το 2006 μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καταγγελίες και Αλτσχάιμερ

Σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί τον Αρχιεπίσκοπο, η Καθολική Εκκλησία της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι:“…αδυνατεί να θυμηθεί μία συζήτηση, κατά την οποία ένας 15χρονος του είχε καταγγείλει σεξουαλική επίθεση από τον Φλέτσερ”. Σύμφωνα με την Australian Broadcasting Corporation, το δικαστήριο ειδοποιήθηκε ότι ο Ουίλσον είχε πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το 2017, ολοκληρώθηκε η πενταετής έρευνα που διοργάνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Όπως προέκυψε από την έρευνα, το 7% των καθολικών ιερέων μεταξύ 1950 -2010 κατηγορήθηκαν για εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

Επιπλέον, σχεδόν 1.100 άτομα είχαν καταθέσει αγωγές κατά της Αγγλικανικής Εκκλησίας εδώ και 35 χρόνια.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου