ΔΙΕΘΝΗ

Παραγουάη: Η Ασουνσιόν άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ

παραγουάη-η-ασουνσιόν-άνοιξε-πρεσβεί-8473

Η Παραγουάη άνοιξε σήμερα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Γουατεμάλα.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο πρόεδρος της Παραγουάης Οράσιο Κάρτες και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Παραγουάης Ελάδιο Λοϊσάγα, ο πρόεδρος Κάρτες είχε πάρει την απόφασή του έπειτα από μια επίσκεψη που έκανε στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2016, όταν διαπίστωσε ότι όλοι οι πρεσβευτές πήγαιναν στην Ιερουσαλήμ για να επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους.

Η μεταφορά της πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν θα εμποδίσει την Παραγουάη να διατηρεί «πολύ στενή» σχέση με την Παλαιστίνη, υποστήριξε πάντως ο υπουργός.

Η Παραγουάη έγινε το δεύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, μετά τη Γουατεμάλα, που μιμείται την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Την περασμένη Δευτέρα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στα εγκαίνια τη νέας πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, ενώ ταυτόχρονα στη Λωρίδα της Γάζας εξελισσόταν λουτρό αίματος.

Την Τετάρτη η Γουατεμάλα, με τη σειρά της, μετέφερε στην ιερή πόλη την πρεσβεία της, ερχόμενη σε ρήξη με την πρακτική που ακολουθείται από την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας επί δεκαετίες.

Αυτή ορίζει ότι οι πρεσβείες δεν μπορούν να εγκαθίστανται στην Ιερουσαλήμ έως ότου να διευθετηθεί το οριστικό καθεστώς της πόλης, που αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Η κυβέρνηση της Ονδούρα, άλλος ένας σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ – είχε καταψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκασε την αμερικανική απόφαση – δεν έχει ακόμη κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το εάν θα μετεγκατασταθεί η πρεσβεία της, παρότι το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της μεταφοράς της στην Ιερουσαλήμ.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου