ΔΙΕΘΝΗ

Αναγνωρίστηκε ο βομβιστής της Στοκχόλμης

αναγνωρίστηκε-ο-βομβιστής-της-στοκχό-472769

Στο πρόσωπο του Ταϊμούρ Αμπντουλγαχάμπ αλ-Αμπντάλι, ο οποίος κατάγεται πιθανότατα από το Ιράκ, αναγνωρίζει η σουηδική αστυνομία τον βομβιστή αυτοκτονίας που σκοτώθηκε κατά τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην καρδιά της Στοκχόλμης. Ο 28χρονος βομβιστής εγκατέλειψε τη Βαγδάτη το 1992 για τη Σουηδία, όπου και έλαβε την υπηκοότητα, και πιο πρόσφατα ζούσε στη Βρετανία, όπου διενεργούνται έρευνες στο πλαίσιο της υπόθεσης.

Ο επικεφαλής της σουηδικής Εισαγγελίας Τόμας Λίντστραντ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα ότι οι αστυνομικές αρχές είναι «κατά 98% βέβαιες» πως ο βομβιστής είναι ο Ταϊμούρ Αμπντουλγαχάμπ αλ-Αμπντάλι, Σουηδός πολίτης καταγόμενος από τη Μέση Ανατολή.

Ο εισαγγελέας δεν έχει επιβεβαιώσει επί του παρόντος τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σε Βρετανία και Σουηδία ότι ο δράστης κατάγεται από το Ιράκ. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η σορός δεν έχει μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί επίσημα μέσω ελέγχου DNA ή αναγνώρισης από συγγενή.

Ο άνδρας έφερε μία ζώνη με εκρηκτικά και πιθανώς σκόπευε να την πυροδοτήσει ανάμεσα στο πλήθος στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ή σε πολυκατάστημα στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας προτού η ζώνη εκραγεί πρόωρα, ανέφερε ο εισαγγελέας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο 28χρονος είχε συνεργούς και η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου. Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων, η έκρηξη που σκότωσε το βομβιστή και τραυμάτισε δύο ανθρώπους.

Ο Αλ-Αμπντάλι αναγνωρίστηκε ως ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου.

Ο βομβιστής, γεννημένος το 1981, έλαβε τη σουηδική υπηκοότητα το 1992. Πιο πρόσφατα ζούσε στη Βρετανία, όπου οι Αρχές ερεύνησαν το πρωί της Δευτέρας κατοικία στο Λούτον του Μπέντφορσάιρ, στην οποία πιστεύεται ότι διέμενε ο δράστης.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι δεν έγιναν συλλήψεις και ότι δεν βρέθηκαν επικίνδυνα υλικά στην ιδιοκτησία. Οι έρευνες θα συνεχιστούν.

Λίγο πριν τις εκρήξεις, το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ έλαβε απειλητική επιστολή που κατέκρινε την παρουσία σουηδικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, τις καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ που σχεδιάστηκαν από Σουηδό σκιτσογράφο, ενώ γίνονταν και αναφορές σε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή για «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο).

Εφόσον έλθει και επίσημη επιβεβαίωση από τις Αρχές ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, θα είναι το πρώτο χτύπημα αυτού του είδους που σημειώνεται στη Σουηδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ επεσήμανε χθες ότι δεν θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της χώρας και κυρίως η εμπλοκή της στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις.

«Θα το εξετάσουμε μάλλον ψύχραιμα και θα δούμε σε ποια συμπεράσματα μπορούμε να καταλήξουμε, αλλά προφανώς δεν θα έχει επιπτώσεις στην εξωτερική μας πολιτική ή στην εσωτερική» δήλωσε ο Μπιλντ.

Περίπου 500 Σουηδοί στρατιώτες υπηρετούν στο Αφγανιστάν και η θητεία τους θα ανανεωθεί από το Κοινοβούλιο την 1η Ιανουαρίου 2011.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου