ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Χωρίς ρεύμα 200.000 άνθρωποι εξαιτίας νέας επίθεσης της FARC

κολομβία-χωρίς-ρεύμα-200-000-άνθρωποι-εξαιτ-19866

Περίπου 200.000 κάτοικοι της Τουμάκο, ενός φτωχού δήμου της Κολομβίας, πάνω στα σύνορα με τον Ισημερινό, στις ακτές στον Ειρηνικό, δεν έχουν ηλεκτροδότηση εξαιτίας μιας επίθεσης, της τέταρτης μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες, που αποδόθηκε σε αποστάτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία αφοπλίστηκε το 2016 και μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα.

Η επίθεση που προκάλεσε βλάβη σε δύο ηλεκτρικούς μετασχηματιστές διαπράχθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον δρόμο μεταξύ των πόλεων Πάστο και Τουμάκο, διευκρίνισε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ναρίνιο, ο Καμίλο Ρομέρο, μιλώντας στο W Radio την Πέμπτη.

Το Τουμάκο είναι η κοινότητα όπου έχει καταμετρηθεί η μεγαλύτερη επιφάνεια παράνομων καλλιεργειών στη χώρα, κυρίως κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν τη βάση της κοκαΐνης, του ναρκωτικού στην παραγωγή του οποίου η Κολομβία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως.

Οι ένοπλες δυνάμεις επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση σε αποστάτες της οργάνωσης FARC, υπό τη διοίκηση του Γουάλτερ Αρτίσαλα, γνωστού επίσης ως «Γκουάτσο», του επικεφαλής του Μετώπου Όλιβερ Σινιστέρα, που είχε αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή και τη δολοφονία τον Απρίλιο δύο δημοσιογράφων κι ενός οδηγού της εφημερίδας El Comercio του Ισημερινού.

«Αυτή είναι η τέταρτη επίθεση μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη», επισήμανε ο κυβερνήτης μέσω Twitter.

Ο Ρομέρο πρόσθεσε ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν είχαν ακόμη μπορέσει το πρωί της Πέμπτης να φθάσουν στον τόπο της επίθεσης, όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αποστατών της FARC.

Το Μέτωπο Όλιβερ Σινιστέρα, το οποίο δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε τον Νοέμβριο του 2016, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών, ειδικά μετά τη δολοφονία της ομάδας της El Comercio.

Η συγκεκριμένη ομάδα αποστατών κατηγορείται για ένα κύμα βίας χωρίς προηγούμενο στην άλλη πλευρά των συνόρων, στον Ισημερινό, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιωτικοί, ενώ έχει απαγάγει ένα ζευγάρι από τον Ισημερινό, που παραμένει υπό ομηρεία.

Στην επαρχία Ναρίνιο δρουν επίσης συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, καθώς και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία οργάνωση αριστερών ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, με την οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε με τη FARC στα τέλη του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου