ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟϊκές εξηγήσεις ζητά η Ρωσία

νατοϊκές-εξηγήσεις-ζητά-η-ρωσία-851206

Η Ρωσία ζητά εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ για σχέδιο προστασίας των χωρών της Βαλτικής απέναντι σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση

«Από τη μία πλευρά το ΝΑΤΟ συμφωνεί μαζί μας για μία στρατηγική σύμπραξη και από την άλλη αποφασίζει ότι πρέπει να αμυνθεί εναντίον μας. Πότε είναι ειλικρινές το ΝΑΤΟ; Θέσαμε αυτά τα ερωτήματα και περιμένουμε απαντήσεις. Θεωρούμε ότι έχουμε αυτό το δικαίωμα» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Το ΝΑΤΟ επεξεργάσθηκε σχέδια για την προστασία των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) από απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία, αποκαλύπτουν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα από το δικτυακό τόπο WikiLeaks και δημοσιεύθηκαν στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σχέδιο της Συμμαχίας για την προστασία της Πολωνίας επεκτάθηκε στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), στις οποίες υπάρχουν ισχυρές ρωσικές μειονότητες, αφού ζήτησαν να έχουν συμπληρωματική προστασία απέναντι στη Ρωσία, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα του Ιανουαρίου 2010.

Μιλώντας χθες από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, υπογράμμισε ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί τη Ρωσία απειλή, ούτε η Συμμαχία απειλεί τη Ρωσία.

«Το αντίθετο, θέλουμε να αναπτύξουμε μία αληθινή στρατηγική συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος περιέγραψε ως «πολύ θετική και εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είχε σχολιάσει μετά τη δημοσίευση του επίμαχου υλικού ότι «η Συμμαχία και η Ρωσία δεν αποτελούν απειλή η μία για την άλλη […] Η αποστολή της Συμμαχίας είναι η προστασία των μελών της, στα οποία συγκαταλέγονται και οι τρεις χώρες της Βαλτικής».

«Το ΝΑΤΟ πάντοτε είχε και θα συνεχίσει να διαθέτει σχέδια για την προστασία των συμμάχων. Αυτό είναι ο πυρήνας της αποστολής μας για τη συλλογική άμυνα» επισήμανε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Επιδιώκουμε μία πραγματική στρατηγική σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία και θα ενεργήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Υποκρισία»

της Δύσης

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε χθες ότι η σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Άσαντζ, δείχνει «την υποκρισία της Δύσης» που ασκεί κριτική στη Μόσχα για την κουλτούρα στη δημοκρατία.

«Εάν (οι χώρες αυτές) είναι δημοκρατικές, τότε γιατί έκρυψαν τον κ. Άσαντζ στη φυλακή; Είναι αυτό δημοκρατία;» αναρωτήθηκε ο Βλ. Πούτιν, μετά από συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

«Όπως λέμε και στο χωριό μου, οι αγελάδες μερικών ανθρώπων μπορεί να μουγκανίζουν, αλλά η δική σου παραμένει σιωπηλή» είπε απευθυνόμενος στην ηγεσία των ΗΠΑ. Η φράση του Βλ. Πούτιν παραπέμπει στην ελληνική έκφραση «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα».

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια που αναφέρονται στα έγγραφα που διέρρευσαν από το WikiLeaks και τον αφορούν αμφισβήτησε το εάν η διπλωματική υπηρεσία των ΗΠΑ αποτελεί μια «αξιόπιστη πηγή πληροφοριών».

Υπενθυμίζεται ότι στα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα o Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζεται ως «κυρίαρχος αρσενικός σκύλος», ενώ τον εμφανίζουν ως… Μπάτμαν στο πλευρό του Ρόμπιν-Μεντβέντεφ.

Ακόμα, τα απόρρητα έγγραφα περιγράφουν τη Ρωσία ως κράτος μαφίας και μιλούν για την ιδιαίτερη σχέση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα διαμαρτυρήθηκε για την κράτηση του ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Άσαντζ και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ιστότοπο μέσω του οποίου έχουν δημοσιευτεί χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Λούλα εξέφρασε την αλληλεγγύη του για την αποκάλυψη των εγγράφων και διαμαρτύρεται για την ελευθερία της έκφρασης, κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην Μπραζίλια.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου