ΔΙΕΘΝΗ

Οι αποκαλύψεις δεν θα σταματήσουν

οι-αποκαλύψεις-δεν-θα-σταματήσουν-474328

«Η ροή των διαρροών δεν πρόκειται να αλλάξει» διαμηνύει με δήλωσή του στα Νέα ο εκπρόσωπος του Wikileaks Κριστίν Χράφνσον, προειδοποιώντας πως «κατά τη διάρκεια των ερχόµενων εβδοµάδων θα υπάρξουν μεγάλες αποκαλύψεις για τα περισσότερα κράτη», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στον ιστότοπο, άλλωστε, έχουν ήδη διαρρεύσει 1.385 τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

«Πολύ σύντοµα, ίσως σε μερικές εβδομάδες, θα αρχίσουµε να δίνουµε στη δηµοσιότητα τα τηλεγραφήματα που προέρχονται από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Όµως μη με ρωτήσετε για το περιεχόµενό τους ή τι αποκαλύπτουν. Με τη δηµοσίευσή τους θα τα μάθετε όλα μέσα σε λίγο καιρό από τώρα» υποστηρίζει.

Αναφερόμενος στη σύλληψη ή -κατ’ άλλους- στην παράδοση του Τζούλιαν Άσαντζ στην Σκότλαντ Γιαρντ, ο Χράφνσον επισημαίνει ότι οι δικηγόροι του Wikileaks βρίσκονταν σε διαπραγµατεύσεις µε τη βρετανική αστυνοµία πριν ακόµη εκδοθεί το τελευταίο ένταλµα σύλληψης και ο Άσαντζ είχε επιλέξει να προχωρήσει στη συνάντηση που κανονίστηκε µε δική του πρωτοβουλία.

«Ο όρος παράδοση δεν είναι σωστός. Η συνάντηση ήταν µέρος µιας διαδικασίας συζητήσεων που έχουν αρχίσει µεταξύ των δικηγόρων και των αρχών» εξηγεί.

Στήριξη από την Αυστραλία

Χθες, εν μέσω του κυβερνο-πολέμου που έχει ξεσπάσει και με τους «χακτιβιστές» να «επιτίθενται» στις εταιρείες που διακόπτουν τη συνεργασία τους με το Wikileaks, η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή της στον ιστότοπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ επέρριψε την ευθύνη για τη διαρροή των εγγράφων στην Ουάσινγκτον.

«Δεν ευθύνεται ο κύριος Άσαντζ για τη διαρροή των 250.000 εγγράφων από τις διπλωματικές αποστολές των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ευθύνη τη φέρουν οι Αμερικανοί» δήλωσε στο Reuters.

Δίκαιη μεταχείριση ζητά ο Ντ. Ασαντζ

Στο μεταξύ, ο γιος του Τζούλιαν Άσαντζ ζήτησε για τον πατέρα του μια δίκαιη και «απολιτική» μεταχείριση, ελπίζοντας πως η σύλληψη του δεν θα αποτελέσει «ένα βήμα για την έκδοσή του στις ΗΠΑ».

Ο 20χρονος Ντάνιελ Άσαντζ που ζει στη Μελβούρνη δήλωσε πως εδώ και χρόνια δεν έχει επαφή με τον πατέρα του, αλλά ζητάει τη δίκαιη μεταχείρισή του. «Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πατέρας μου θα αντιμετωπιστεί με δίκαιο και απολιτικό τρόπο» έγραψε στο Twitter.

«Ελπίζω πως δεν πρόκειται απλά για ένα ενδιάμεσο βήμα με στόχο την έκδοσή του στις ΗΠΑ» ανέφερε.

Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο @somnidea, ο Ντάνιελ Άσαντζ σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνει πώς η Σουηδία μπορεί να «ενοχοποιήσει» τον πατέρα του για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις και να ζητήσει την έκδοσή του. «Η συμπεριφορά της σουηδικής δικαιοσύνης δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική μέχρι τώρα» προσθέτει.

Αμφισβήτησε, δε, τις κατηγορίες ότι η δημοσιοποίηση των διπλωματικών τηλεγραφημάτων είναι εγκληματική πράξη. «Αν ισχύει αυτό, τότε κάθε εφημερίδα που δημοσίευσε τα τηλεγραφήματα ή αποσπάσματα αυτών θα πρέπει να θεωρηθεί ένοχη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο 20χρονος κρατάει αποστάσεις από τα μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με τους συνηγόρους του πατέρα του έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του. Η Κριστίν Άσαντζ, μητέρα του ιδρυτή του WikiLeaks, έχει υπογραμμίσει πως ο γιος της απομακρύνθηκε από την οικογένειά του για να την προστατεύσει.

«Δεν συνομιλούμε με Ουάσινγκτον»

Δεν υπάρχουν επαφές ανάμεσα στις σουηδικές και αμερικανικές αρχές για την ενδεχόμενη έκδοση του Τζούλιαν Άσαντζ, δήλωσε χθες από το Βελιγράδι ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

«Η απάντηση είναι όχι» τόνισε ο Καρλ Μπιλντ, όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν επαφές ανάμεσα στην Στοκχόλμη και την Ουάσινγκτον για την έκδοση του Άσαντζ στις ΗΠΑ, εάν προσαχθεί ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης.

Η σουηδική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και «δεν έχει επαφές με τις πολιτικές αρχές της Σουηδίας ή καμιά άλλη αρχή» πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των δύο γυναικών που καταγγέλλουν τον Άσαντζ για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση διέψευσε τις αναφορές ότι οι κατηγορίες είναι μέρος πολιτικής συνωμοσίας σε βάρος τού ιδρυτή του Wikileaks.

Οι κατηγορίες «δεν σχετίζονται με το Wikileaks ή τη CIA» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο Κλάες Μπόργκστρομ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί των δύο γυναικών ευσταθούν και ότι οι πιθανότητες να ασκηθούν διώξεις από τις σουηδικές αρχές εναντίον του Άσαντζ είναι περισσότερο από μοιρασμένες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου