ΔΙΕΘΝΗ

Νέο είδος βακτηρίου κατατρώει τον Τιτανικό

νέο-είδος-βακτηρίου-κατατρώει-τον-τιτ-475068

Ένα άγνωστο ως σήμερα είδος βακτηρίου, ικανό να τρέφεται με σκουριά, ανακαλύφθηκε να σιγοτρώει το ναυάγιο του Τιτανικού, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού. Το ασυνήθιστο μικρόβιο πήρε τo όνομα Halomonas titanicae, δηλαδή αλομονάδα του Τιτανικού.

Το H.titanicae είναι ένα από τα δεκάδες είδη μικροβίων -βακτήρια και μύκητες- που αποδομούν το σιδερένιο σκελετό του «αβύθιστου» υπερωκεάνιου.

«Το 1995 προέβλεπα ότι ο Τιτανικός θα διατηρούνταν για ακόμα 30 χρόνια» σχολίασε η Δρ Ενριέτα Μαν του Πανεπιστημίου Ντάλουσι στον Καναδά. «Νομίζω όμως ότι τώρα καταρρέει πολύ ταχύτερα από ό,τι τότε. Θα είναι ευχάριστο αν απομένουν 15 με 20 χρόνια. Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα εκτός από ένας λεκές σκουριάς» συνέχισε.

Τα βακτήρια που τρώνε το οξείδιο του σιδήρου συγκεντρώνονται πάνω σε μικροσκοπικές οπές που δίνουν στη σκουριά μια πορώδη υφή και τη μετατρέπουν τελικά σε λεπτόκοκκη σκόνη.

Όπως φαίνεται, τα βακτήρια θα βρίσκονται στα μισά του δείπνου τους το 2012, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού έξω από τη Νέα Γη του Καναδά.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου