ΔΙΕΘΝΗ

“Εξωγήινο” βακτήριο ανακάλυψε η NASA

εξωγήινο-βακτήριο-ανακάλυψε-η-nasa-476484

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της NASA δεν έχει να κάνει με τον ΕΤ τον εξωγήινο αλλά για κάτι που βρέθηκε στη Γη ωστόσο είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα μορφή ζωής.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη νέα μορφής ζωή, στο βυθό της λίμνης Μόνο στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει το βίαιο αυτό φυσικό δηλητήριο στο DNA του.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον, ερευνήτρια στην αστροβιολογία στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι το βακτήριο που βρέθηκε σε λίμνη της Καλιφόρνια είχε καταφέρει να "αντικαταστήσει" τον φώσφορο με το αρσενικό και να αλλάξει και το DNA του.

Αυτό είναι πρωτοφανές καθώς όλες οι μορφές ζωής χρησιμοποιούν ως βασικά στοιχεία, τον άνθρακα, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, το φώσφορο και το θείο. Αυτό το βακτήριο είναι το μόνο που παραβιάζει αυτόν τον χρυσό κανόνα της βιολογίας και κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για έναν "εξωγήινο στη Γη".

"Αυτός ο οργανισμός κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε. Ανοίξαμε την πόρτα που μας φανερώνει τί είναι πιθανό για να αναπτυχθεί ζωή εκτός της Γης, κάπου αλλού στο Σύμπαν" δήλωσε η κ. Σάιμον.

Το παράξενο πλάσμα που ανακαλύφθηκε δεν είναι μεν εξωγήινο, είναι όμως ένα πραγματικό τέρας της λίμνης. Το πρωτεοβακτήριο GFAJ-1, της οικογένειας των Holomonadaceae, βρέθηκε στη διαβόητη Λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια, της οποίας τα αλμυρά, αφιλόξενα νερά περιέχουν αρσενικό και άλλα δηλητήρια.

Κανένα ψάρι δεν μπορεί να ζήσει στη λίμνη, τα βακτήρια όμως αφθονούν.

Το παράξενο με το νέο είδος είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιεί ένα δηλητήριο, το αρσενικό, ως δομικό λίθο για το γενετικό υλικό του.

«Η ζωή αποτελείται κυρίως από τα στοιχεία άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, θείο και φώσφορο» εξήγησαν οι ερευνητές.

To GFAJ-1 είναι η πρώτη γνωστή μορφή ζωής που χρησιμοποιεί και αρσενικό εκτός από αυτά τα στοιχεία.

Όταν το βακτήριο καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να επιβιώσει μόνο με φώσφορο, μόνο αρσενικό, ή και τα δύο μαζί.

«Μπορεί να αναπτυχθεί είτε με φώσφορο είτε με αρσενικό. Αυτό το καθιστά πολύ αλλόκοτο» αναφέρει ο Πολ Ντέβις, ερευνητής του πανεπιστημίου και της NASA.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν: «Αν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να κάνει κάτι τόσο αναπάντεχο, τι άλλο μπορεί να κάνει η ζωή που δεν έχουμε δει ακόμα;» διερωτήθηκε.

«Τώρα ήρθε η ώρα να το μάθουμε» είπε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου