ΔΙΕΘΝΗ

Ανανέωσαν τον «όρκο πίστης» τους στον Αλ-Μπαγκντάντι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

ανανέωσαν-τον-όρκο-πίστης-τους-στον-59374

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανανέωσαν τον «όρκο πίστης» τους προς τον σκιώδη ηγέτη της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, στην πρώτη, όπως πιστεύεται, δημόσια έκφραση υποστήριξης στο πρόσωπό του μετά την κατάρρευση του «χαλιφάτου», που είχε ιδρύσει σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Παρά την ολοκληρωτική εδαφική συρρίκνωση της, η οργάνωση εξακολουθεί να εξαπολύει βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες και απαγωγές τόσο στις δύο προαναφερθείσες χώρες όσο και στη Λιβύη. Μολαταύτα, το που βρίσκεται ο Μπαγκντάντι αποτελεί ερωτηματικό, καθώς «χαλιφάτο» που ίδρυσε ο ίδιος το 2014 από το μεγάλο τζαμί της Μοσούλης, διαλύθηκε μετά την πτώση της τελευταίας και της Ράκας, των προπυργίων της οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία αντίστοιχα.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι ακόμη και νεκρός, κάτι το οποίο είχε ανακοινώσει η Μόσχα και είχε επιβεβαιώσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον περασμένο Ιούλιο. Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να σκότωσε τον Μπαγκντάντι κατά τη διάρκεια κάποιας αεροπορικής επιδρομής, με την Ουάσιγκτον να δηλώνει ωστόσο επανειλημμένα ότι δεν μπορεί επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία.

«Για να εξοργίσουμε και να τρομοκρατήσουμε τους άπιστους, ανανεώνουμε τον όρκο πίστης στον διοικητή των πιστών και χαλίφη των μουσουλμάνων, τον μουτζαχίντ (σ.σ. “αυτός που μάχεται”) σεΐχη Άμπου Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Χουσαΐνι Αλ-Κουράσι, ο Θεός να τον φυλάει», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές.

Ο Χισάμ αλ Χασίμι, σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Ιράκ, για θέματα που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι αυτός είναι ο πρώτος όρκος πίστης στον Μπαγκντάντι μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης τον περασμένο Ιούλιο και της Ράκας από τον κουρδοαραβικό συνασπισμό που στηρίζεται από τις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο.

Με τα σεναρία περί πιθανού θανατού του να αιωρούνται, ο «χαλίφης» του ΙΚ «επανεμφανίστηκε» τον περασμένο Σεπτέμβριο με ένα ηχητικό μηνύμα διάρκειας 46 λεπτων, το οποίο δημοσιοποιήσε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ένα από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας που έχει υπό τον έλεγχο της. Εντούτοις, το ηχητικό αυτό μήνυμα δεν συνιστά από μόνο του αποδεικτικό στοιχείο για το ότι ο Μπαγκντάντι ζει, καθώς η ημερομηνία του δεν είναι ξεκάθαρη. Μολαταύτα, η φωνή που αποδίδεται στον αυτοαποκαλούμενο «χαλίφη», αναφερόταν σε τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας εκείνων των ημερών, όπως η κρίση στην κορεατική χερσόνησο και οι απειλές του βορειοκορεατικού καθεστώτος προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, πιθανώς για να τονιστεί η πρόσφατη ηχογράφηση του μηνύματος.

[kathimerini.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου