ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας μιλά για τη δική του δηλητηρίαση [εικόνες-βίντεο]

ο-πρώην-πρόεδρος-της-ουκρανίας-μιλά-γι-61164

Κατά μέτωπο επίθεση στη Ρωσία και συγκεκριμένα στις «μεσαιωνικές πολιτικές» της κάνει ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο, περιγράφοντας τα τρομακτικά αποτελέσματα της δηλητηρίασης του το 2004.

Ο Γιουστσένκο, δηλητηριάστηκε την περίοδο που βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Ρώσο υποψήφιο Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις εκλογές του 2004.

Ο αντίπαλός του τελικά κέρδισε τις εκλογές αφού ο Γιουστσένκο αρρώστησε μυστηριωδώς ενώ ταξίδευε στην Αυστρία.

Παρά το γεγονός πως η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η ασθένειά του προκλήθηκε από το χάλια φαγητό και το πάρα πολύ αλκοόλ, οι γιατροί βρήκαν ίχνη του τοξικού χημικού, διοξίνης, στο αίμα του. Πιστεύουν ότι μπορεί να είχε τοποθετηθεί στο φαγητό του.

Περιγράφοντας τα τρομακτικά αποτελέσματα της δηλητηρίασης, ο Γιουστσένκο, του οποίου το πρόσωπο παραμορφώθηκε και μερικών παρέλυσε από το περιστατικό, δήλωσε στο BBC:

«Όταν έφτασα στο σπίτι και φίλησα τη γυναίκα μου, το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ‘τα χείλη σου έχουν μια μεταλλική γεύση’. Στη συνέχεια πήγα στην Αυστρία και τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα το σώμα μου άρχισε να πρήζεται. Το κεφάλι μου μεγάλωσε δραματικά και ο πόνος εξαπλώθηκε σε όλο το σώμα μου. Σύμφωνα με την έρευνα, το δηλητήριο είχε προστεθεί στο ρύζι στο δείπνο που είχα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας».

Ο Βίκτορ Γιουστσένκο το 2010

Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση, ο Γιουστσένκο απάντησε: «Έχω μια απάντηση, αλλά δεν μπορώ να την ξεστομίσω».

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε, η έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του Γιουστσένκο δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

Αφού αποκάλυψε την δική του οδυνηρή εμπειρία από την δηλητηρίαση, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε για την υποτιθέμενη εμπλοκή στην δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια. Όπως είπε: «Νιώθω πόνο για το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι τόσο τυφλή. Ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι τόσο εχθρικές η μία απέναντι στην άλλη και δείχνουν τόσο μικρή αλληλεγγύη όσον αφορά στις πολιτικές της Ρωσίας. Θα ήθελα αυτό που αποκαλούμε ‘Ενωμένη Ευρώπη’ να συνειδητοποιήσει τελικά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους πολίτες της είναι η μεσαιωνική πολιτική που επιδιώκει η Ρωσία στον 21ο αιώνα».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου