ΔΙΕΘΝΗ

Αφρικανή «Σπυριδούλα» πήδηξε από μπαλκόνι για να γλιτώσει από την κακοποίηση των εργοδοτών

αφρικανή-σπυριδούλα-πήδηξε-από-μπα-66605

Ακόμα και τη ζωή της θα μπορούσε να είχε χάσει μια νεαρή οικιακή βοηθός, η οποία πήδηξε από μπαλκόνι δεύτερου ορόφου σε μια απελπισμένη προσπάθεια – όπως η ίδια ισχυρίζεται – να γλιτώσει από τη μακροχρόνια κακοποίηση των εργοδοτών της. Ευτυχώς για την ίδια, η πτώση από ύψος αρκετών μέτρων δεν την σκότωσε, αν και θα χρειαστεί αρκετούς μήνες φυσικοθεραπείας αφού και τα δύο της πόδια έσπασαν σε αρκετά σημεία.

Η 20χρονη Λένσα Λελίζα εργαζόταν από τον περασμένο Ιούλιο σε μια εύπορη οικογένεια στη Βηρυτό, η οποία έχει μάλιστα έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο οίκο μόδας με διάσημους πελάτες εντός και εκτός Λιβάνου. Η κοπέλα, που κατάγεται από την Αιθιοπία, ταξίδεψε από την πατρίδα της στη λιβανέζικη πρωτεύουσα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ωστόσο αυτό που βίωσε ήταν η συνεχής λεκτική και σωματική κακοποίηση και η αιχμαλωσία από τους ανθρώπους που την είχαν προσλάβει.

Το σπίτι όπου η νεαρή γυναίκα έζησε την κόλαση άνηκε στην γνωστή σχεδιάστρια μόδας Έλινορ Ατζάμι και στα τρία ενήλικα παιδιά της, την Αλέξις, την Κρίστελ και τον Τζο Καλίλ. Σύμφωνα με όσα εξομολογείται η 20χρονη σε βίντεο που διέρρευσε online, και τα τέσσερα άτομα την χτυπούσαν καθημερινά και δεν της επέτρεπαν να βγει από το σπίτι για οποιονδήποτε λόγο.

«Κάθε μέρα μου ασκούσαν και κάποιο διαφορετικό είδος βασανιστηρίου. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτε για να προστατεύσω τον εαυτό μου», λέει στο βίντεο η Λελίζα, περιγράφοντας πως ο γιος της σχεδιάστριας την έσερνε στο πάτωμα από το μαλλί, έμπηγε τα δάχτυλά του στα μάτια της και είχε προσπαθήσει – μαζί με την αδερφή του – να την χαρακώσει με ψαλίδι. Μεταξύ των βασανιστηρίων που περιγράφει είναι ο ξυλοδαρμός με ηλεκτρικά καλώδια και το επαναλαμβανόμενο χτύπημα του κεφαλιού της στον τοίχο.

Η κοπέλα ισχυρίζεται ότι το καθημερινό ξύλο και οι βρισιές την οδήγησαν στην απόφαση να προσπαθήσει να αποδράσει από το μπαλκόνι στις 11 Μαρτίου. Όταν μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο, ωστόσο, φοβήθηκε να πει την αλήθεια στην αστυνομία αφού προηγουμένως η εργοδότριά της την είχε απειλήσει ότι θα τη σκότωνε. Έτσι είπε ότι έπεσε καταλάθος από το μπαλκόνι ενώ καθάριζε τα κάγκελα.

Μετά το εξιτήριό της στις αρχές της εβδομάδας, η 20χρονη επέστρεψε στο σπίτι των βασανιστών της και οι συγγενείς της εκφράζουν φόβους ότι η οικογένεια μπορεί να την εκδικηθεί με νέα βασανιστήρια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Έλινορ Ατζάμι εξέδωσε ανακοίνωση όπου διαψεύδει κατηγορηματικά όσα φαίνεται να λέει η κοπέλα στο βίντεο και διαβεβαιώνει το κοινό ότι η νεαρή «βρίσκεται σε καλά χέρια» και ότι σύντομα πρόκειται να επιστρέψει στην πατρίδα της την Αιθιοπία.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου