ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες οι Αιγύπτιοι για τις προεδρικές εκλογές

στις-κάλπες-οι-αιγύπτιοι-για-τις-προεδ-70998

Οι Αιγύπτιοι καλούνται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές από σήμερα και για τρεις ημέρες, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αναμένεται να προκαλέσει έκπληξη με τον νυν πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να προβλέπεται να εκλεγεί για δεύτερη θητεία.

Σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με τζιχαντιστικές επιθέσεις από το 2013 και όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει προειδοποιήσει ότι θα επιτεθεί σε εκλογικά κέντρα, η ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο στρατός έχει αναπτύξει άρματα μάχης σε πολλές γέφυρες του Καΐρου. Χθες δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια σε τρομοκρατική επίθεση. Περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο περίπου 100 εκατομμυρίων κατοίκων στην πιο πολυπληθή αραβική χώρα, θα μπορούν να ψηφίσουν από σήμερα έως και την Τετάρτη από τις 09.00 (τοπική ώρα, 10.00 ώρα Ελλάδας) ως τις 21.00 (τοπική ώρα, 22.00 ώρα Ελλάδας).

Οι Αιγύπτιοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ του 63χρονου Σίσι και του μοναδικού του αντιπάλου, του 65χρονου Μούσα Μοστάφα Μούσα, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει υποστηρικτής του προέδρου.

Αφού όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές αποκλείστηκαν, συνελήφθησαν ή αποθαρρύνθηκαν, ο Μοστάφα Μούσα ρίχθηκε στην κούρσα ώστε ο Σίσι να μην βρεθεί μόνος, αντίπαλος με τον εαυτό του. Πάντως ο Μοστάφα Μούσα τονίζει ότι δεν είναι «μαριονέτα» στην υπηρεσία του προέδρου. Προέρχεται από το μικρό κόμμα αλ Γαντ και έχει πολύ μικρές πιθανότητες να συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό ψήφων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το 2014 ο Σίσι είχε και πάλι έναν μόνο αντίπαλο, τον Χαμντίν Σαμπάχι, γνωστή προσωπικότητα της αριστεράς. Τότε ο πρόεδρος είχε συγκεντρώσει το 96,6% των ψήφων.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα ο Σίσι είχε δηλώσει ότι δεν ευθύνεται για την απουσία σοβαρών υποψήφιων. «Θα μου άρεσε αν υπήρχαν ένας, δύο, τρεις ή δέκα καλύτεροι» υποψήφιοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα βλέμματα στρέφονται στο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, το οποίο θα μπορέσει να νομιμοποιήσει την επανεκλογή του Σίσι. Στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό είχε φτάσει το 37% έπειτα από δύο ημέρες εκλογικής διαδικασίας, και στη συνέχεια το 47,5% έπειτα από την παράταση μίας ημέρας που δόθηκε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Σίσι αύξησε τις εμφανίσεις του σε διάφορες εκδηλώσεις που μεταδόθηκαν ευρέως από τα τηλεοπτικά δίκτυα και αναφέρθηκαν εκτενώς στον Τύπο.

Οι πόλεις, και κυρίως το Κάιρο, είναι πλημμυρισμένες με πορτρέτα του προέδρου. Πολλοί Αιγύπτιοι που στηρίζουν τον Σίσι εκτιμούν ότι σε αυτόν οφείλεται η επιστροφή της τάξης στη χώρα μετά το χάος που επικράτησε έπειτα από την εξέγερση του 2011.

Ήδη από την έναρξη της πρώτης του θητείας ο πρόεδρος είχε δεσμευθεί να επαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα, ακόμη και στον τομέα της οικονομίας. Το 2016 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο αλλά σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με την υποτίμηση του νομίσματος της Αιγύπτου και τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων.

Στον τομέα της ασφάλειας η Αίγυπτος έγινε στόχος πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων από το 2013 μετά την ανατροπή από τον στρατό του πρώτου ισλαμιστή προέδρου της χώρας, του Μοχάμεντ Μόρσι, που εξελέγη δημοκρατικά.

Μεγάλη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, όπου δρα ένα τοπικό παρακλάδι του ΙΚ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 100 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί, αλλά και τουλάχιστον 20 στρατιώτες.

Αν και η εξέγερση του 2011 είχε αναπτερώσει τις ελπίδες για ελευθερία στην Αίγυπτο, επτά χρόνια αργότερα ο Σίσι κυβερνά τη χώρα με σιδηρά πυγμή.
Είναι ο πέμπτος πρόεδρος που προέρχεται από τον στρατό μετά την πτώση της μοναρχίας το 1952. Ο Σίσι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία σκληρής καταστολής της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, αλλά και της φιλελεύθερης και κοσμικής.

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι έχουν σκοτωθεί η φυλακιστεί και εκατοντάδες, μεταξύ των οποίων και ο ανατραπείς πρόεδρος έχουν καταδικαστεί έπειτα από μαζικές δίκες.

Τριάντα δημοσιογράφοι είναι αυτή την περίοδο φυλακισμένοι στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF) ενώ έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε περίπου 500 ιστότοπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου