ΔΙΕΘΝΗ

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ε.Ε. –Ρωσίας για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ

στο-κόκκινο-οι-σχέσεις-ε-ε-ρωσίας-γ-73658

Η υπόθεση Σκριπάλ είναι ακόμη ένα «ταραχώδες» κεφάλαιο στη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Και η δήλωσή τους μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν πιο σκληρή απ’ ό,τι «έδειχνε» το προσχέδιο…

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και θεωρεί ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την επίθεση στο Σάλσμπερι και δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανή πειστική εξήγηση», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε ανάρτησή του στο twitter.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών, που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συμπεραίνουν ότι η εμπλοκή της Ρωσίας είναι η «μόνη πειστική εξήγηση» για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι. Εκεί όπου στις 4 Μαρτίου ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν δηλητηριασμένοι.

Η δήλωση των 28 είναι αισθητά πιο σκληρή από τη διατύπωση στο αρχικό προσχέδιο των συμπερασμάτων. Εκεί αναφερόταν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίρνει «πολύ σοβαρά την εκτίμηση της κυβέρνησης της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ευθύνεται για την επίθεση».

Η έκκληση της Μέι

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες (ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) εξέφρασαν νωρίτερα επιφυλάξεις.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους της να επιδείξουν αλληλεγγύη και να της προσφέρουν ομόφωνη στήριξη, καταδικάζοντας την εμπλοκή που αποδίδει στη Μόσχα στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Σκριπάλ και της κόρης του.

Η Μέι ευχαρίστησε τους ηγέτες της Ε.Ε. για την «αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους» και πρόσθεσε ότι αναμένει να γίνουν «περαιτέρω συζητήσεις» για το θέμα.

Έρχονται κυρώσεις για τη Ρωσία

Κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψεις νέων μέτρων κατά της Ρωσίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού, με τη γλώσσα που χρησιμοποιήσαμε εδώ, αλλά επίσης πιθανόν και με επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε η Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ανακαλείται ο απεσταλμένος της Ε.Ε. στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακαλέσει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στη Ρωσία για «διαβουλεύσεις», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Πρόκειται για τον Γερμανό, Μάρκους Έντερερ.

«Υπήρξε συμφωνία να ανακληθεί ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στη Μόσχα για διαβουλεύσεις», είχε δηλώσει νωρίτερα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Έρχονται νέες απελάσεις

Στο μεταξύ, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες ή να ανακαλέσουν τους δικούς τους πρεσβευτές σε αντίδραση, διευκρίνισε ο ίδιος ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος.

Οι ηγέτες, αφού «συμφώνησαν για την επίρριψη της ευθύνης» για την επίθεση, «συνέχισαν τη συζήτηση για το πώς μπορούμε να πάμε πέρα από τα απλά λόγια, να προχωρήσουμε σε πράξεις που θα έχουν αποτέλεσμα», εξήγησε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Ορισμένα μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο απέλασης ρώσων διπλωματών ή ανάκλησης των πρεσβευτών τους», από τη Μόσχα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Πρόκειται για μια εκδήλωση προθέσεων», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου