ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις συλλήψεις στην Τουρκία για λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών

τέσσερις-συλλήψεις-στην-τουρκία-για-λ-78343

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν τη Δευτέρα στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, άγνωστης εθνικότητας, στο πλαίσιο επιχείρησης στην Άγκυρα για λαθρεμπορία πυρηνικών υλικών.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακάλυψη από την αστυνομία κρύπτης, όπου βρέθηκε ποσότητα του πυρηνικού υλικού καλιφόρνιο, ένα ραδιενεργό μέταλλο, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 70 εκατ. δολάρια.

Το συγκεκριμένο πυρηνικό υλικό χρησιμοποιείται ως σκανδάλη έναρξης σχάσης σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, άλλα και για την παραγωγή πυρηνικών υλικών κατάλληλων για όπλα. Το 1 γραμμάριο αυτού του υλικού κοστίζει περί τα 4 εκατ. δολλάρια.

Οι τέσσερις συλληφθέντες εκτιμάται ότι είναι μέλη μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης. Φέρονται να είχαν συμφωνήσει να πωλήσουν το υλικό αντί 72 δισ. δολαρίων.

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν πώς το επικίνδυνο υλικό έφτασε στα χέρια των συλληφθέντων, καθώς αυτό παράγεται μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και ποιος ήταν ο αγοραστής.

Το καλιφόρνιο είναι ραδιενεργό μέταλλο. Δημιουργήθηκε το 1950 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ στο Εργαστήριο Ακτινοβολιών.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο υλικό, ειδικά το ισότοπο 252 που κατά τη διάσπαση του εκπέμπει πολλά νετρόνια.

Παράγεται σε ποσότητες χιλιοστών του γραμμαρίου, διανέμεται από συγκεκριμένα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο και οι χρήσεις του είναι πολύ εξειδικευμένες.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου