ΔΙΕΘΝΗ

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για την κατάκτηση του Αφρίν

πανηγυρίζουν-οι-τούρκοι-για-την-κατάκ-79949

Αν και η πόλη κατελήφθη αμαχητί, καθώς οι Κούρδοι μαχητές του YPG την εγκατέλειψαν συνοδεύοντας τους αμάχους κατοίκους της, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να ανακοινώσει ότι «το κέντρο της πόλης Αφρίν είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) με την υποστήριξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, από τις 8.30 το πρωί».

Σχεδόν δυο μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελιάς» Άραβες παραστρατιωτικοί, Τουρμένιοι , μουσουλμάνοι Κινέζοι Οζγούροι και Τούρκοι στρατιώτες φωτογραφίζονται με την ημισέληνο σε κεντρικά κτήρια μίας άδειας πόλης.

Το γεγονός έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Τουρκία και προβάλλεται ως προσωπικός θρίαμβος του Ερντογάν.

Κούρδοι: «Δεν φύγαμε, αλλάζουμε τακτική. Αρχίζει ανελέητος ανταρτοπόλεμος»

«Ο πόλεμος κατά της τουρκικής κατοχής θα αλλάξει και θα μετεξελιχθεί σε ανταρτοπόλεμο. Με ανάλογες τακτικές μέχρι την απελευθέρωση του Αφρίν, δηλώνει Κούρδος αξιωματούχος.

«Κουρδικές δυνάμεις παραμένουν στην Αφρίν και να επιτίθενται στις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους με κάθε ευκαιρία. Οι στρατιώτες μας θα γίνουν μόνιμος εφιάλτης τους», συμπλήρωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Associated Press, Κούρδοι μαχητές που συμμετέχουν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, αποχωρούν από τη βορειοανατολική Συρία για να κινηθούν προς το Αφρίν.

Τούρκοι γκρεμίζουν αγάλματα και αναρτούν παντού σημαίες

Μία από τις πρώτες πράξεις των εισβολέων, όπως φαίνεται και από εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμο είναι ο βανδαλισμός μνημείων που συνδέονται με την κουρδική παράδοση.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους γκρέμισαν ένα άγαλμα που έχει ιδιαίτερη αξία για τον κουρδικό πολιτισμό και βρισκόταν στο κέντρο της πόλης Αφρίν. Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της μυθολογίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Την ίδια στιγμή ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του τουρκικού κράτους στήνει κυριολεκτικά ένα υπερθέαμα προκειμένου να πείσει ότι η εισβολή έχει την συναίνεση του πληθυσμού.

 Φωτογραφίες με πολίτες να φιλούν Τούρκους στρατιώτες, ευχαριστώντας τους χαρούμενοι για την… «απελευθέρωση».

Επίδειξη δύναμης ή απόπειρα αλλαγής συνόρων;

Κούρδοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο zougla.gr, επαναλαμβάνουν ότι η εκκένωση του Αφρίν δεν σημαίνει εγκατάλειψη της μάχης και αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για μία καλά μελετημένη κίνηση τακτικής. Επίσης καταγγέλλουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις εγκαθιστούν τουρκμένιους εποίκους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, ώστε να αλλοιώσουν την πληθυσμιακή σύνθεση.

Διπλωματικές πηγές, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι είναι πιθανό να επιχειρηθεί μία de facto προσάρτηση του Αφρίν στην Τουρκία όπως είχε συμβεί με την περιοχή της Αλεξανδρέττας.

Στην περίπτωση αυτή τίθεται το ερώτημα πως θα κρατηθεί υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού μία πόλη με πληθυσμό εντελώς εχθρικό, σε περίπτωση βέβαια που οι κάτοικοι της πόλης επιστρέψουν. Αν όμως, υποθετικώς, δεν επιτραπεί να επιστρέψουν τότε πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψη μας όσα ήδη καταγγέλλουν οι Κούρδοι περί αντικατάστασης πληθυσμών και επιχειρούμενη εθνοκάθαρση. Ειδικά η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ η οποία έχει σιωπηλά επιτρέψει τα όσα συμβαίνουν στο Αφρίν.

Κούρδοι διπλωμάτες, σχολιάζοντας τα τελευταία, εξέφρασαν ελπίδες για μία ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής της Ουάσιγκτον σε ότι αφορά το Αφρίν, δεδομένης και της αντικατάστασης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με τον Μάικ Πομπέο.

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου