ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Συνέλαβαν παρουσιαστή για «δυσφήμηση της αστυνομίας»

αίγυπτος-συνέλαβαν-παρουσιαστή-για-96589

Εισαγγελέας διέταξε την Κυριακή να τεθεί υπό κράτηση ο παρουσιαστής εκπομπής διαλόγου της δημόσιας τηλεόρασης της Αιγύπτου για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες προκειμένου να ανακριθεί.

Φέρεται να δυσφήμισε την αστυνομία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η εισαγγελική εντολή δόθηκε μερικές ημέρες αφού ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε ότι το να προσβάλει κανείς τα σώματα ασφαλείας της χώρας ισοδυναμεί με προδοσία, ενώ ένας άλλος εισαγγελέας απηύθυνε την προτροπή να διώκονται ποινικά τα ΜΜΕ που θεωρείται ότι επιδίδονται στη διασπορά «ψευδών ειδήσεων».

Ο παρουσιαστής, ο Χέιρι Ραμαντάν, είναι ο οικοδεσπότης της εκπομπής «Η Αίγυπτος Σήμερα» στο Πρώτο Κανάλι της αιγυπτιακής δημόσιας τηλεόρασης.
Ο φιλοκυβερνητικός ιστότοπος Ελ Ουάταν ανέφερε ότι η εντολή να συλληφθεί ο παρουσιαστής δόθηκε μετά την μετάδοση ενός επεισοδίου της εκπομπής στο οποίο ο Ραμαντάν ανέφερε πως μίλησε με τη σύζυγο ενός αστυνομικού που δυσκολεύεται οικονομικά να τα βγάλει πέρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Ραμαντάν, σύμφωνα με το MENA.
Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης καθώς και ξένα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο δέχονται σφοδρά πυρά από τις αρχές εδώ και μία εβδομάδα, ιδίως το βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, το οποίο η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης προέτρεψε όλα τα κυβερνητικά στελέχη να μποϊκοτάρουν, εξαιτίας ενός ρεπορτάζ για μια υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκάλεσε έντονη ενόχληση στο Κάιρο.

Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης κατηγόρησε το ότι «διασπείρει ψεύδη» διότι μετέδωσε την καταγγελία περί εξαφάνισης μιας γυναίκας με υπαιτιότητα των αρχών, αλλά η ενδιαφερόμενη εμφανίστηκε έπειτα από μερικές ημέρες σε μια τηλεοπτική εκπομπή για να διαψεύσει την πληροφορία.

Το BBC ανταπάντησε διαβεβαιώνοντας ότι εγγυάται το ήθος και την επαγγελματική «ακεραιότητα των ρεπόρτερ του».
Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ΜΜΕ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 26ης και 28ης Μαρτίου στις οποίες ο Σίσι ουσιαστικά έχει εγγυημένη τη νίκη, καθώς ο μοναδικός αντίπαλός του είναι ένας ελάχιστα γνωστός πολιτικός ο οποίος διαβεβαιώνει πως υποστηρίζει τον νυν πρόεδρο.
Την ίδια ώρα, ο αιγυπτιακός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, κυρίως στο Σινά, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου