ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Επιχειρήσεις του στρατού κατά του ISIS με πολλούς νεκρούς

αίγυπτος-επιχειρήσεις-του-στρατού-κα-96654

Τέσσερις στρατιωτικοί και δέκα τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης που συνεχίζουν να διεξάγουν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις στο Σινά εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος γνωστοποίησε το επιτελείο του αιγυπτιακού στρατού την Κυριακή.

Συνολικά, τουλάχιστον 16 στρατιωτικοί και πάνω από 100 φερόμενοι ως τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί από την 9η Φεβρουαρίου, όταν εξαπολύθηκε η εκκαθαριστική επιχείρηση η οποία επικεντρώνεται στο Σινά, με βάση τις ανακοινώσεις των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στις εκλογές που διεξάγονται εντός του μήνα, ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, έδωσε διαταγή στο επιτελείο και στο υπουργείο Εσωτερικών να εξαλείψουν τους τζιχαντιστές μέσα σε τρεις μήνες και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Σινά.

Ο Σίσι έδωσε το τελεσίγραφο αυτό μερικές ημέρες μετά την επίθεση εναντίον σουφικού τεμένους στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου, όταν έχασαν τη ζωή τους 305 άνθρωποι. Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για αυτή την επίθεση, την πλέον πολυαίμακτη στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Παρότι δεν ανέλαβε την ευθύνη, οι υποψίες των αρχών στράφηκαν στο ΙΚ.

Το ΙΚ θεωρείται πως διέπραξε επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτικών, αστυνομικών και αμάχων στον Σινά και σε όλη την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια. Οι εκκλησίες των Κοπτών γίνονται συχνά στόχος των τζιχαντιστών.

Το 2015, 224 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βομβιστική επίθεση -την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση- που κατέστρεψε ρωσικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τουρίστες, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

Ο στρατός της Αιγύπτου θεωρεί ότι πολλά μέλη του ΙΚ πήγαν στο Σινά μετά τις ήττες που υπέστη η οργάνωση στο Ιράκ και στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου