ΔΙΕΘΝΗ

Αποφυλακίστηκε μετά από 19 χρόνια δημοσιογράφος στο Ουζμπεκιστάν

αποφυλακίστηκε-μετά-από-19-χρόνια-δημοσ-97793

Ένας Ουζμπέκος δημοσιογράφος, ο Γιουσούφ Ρουζιμουράντοφ, ο μακροβιότερος φυλακισμένος δημοσιογράφος στον κόσμο, αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 19 χρόνια κάθειρξης, ανέφερε την Παρασκευή μια οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Τασκένδη, η Εζγκουλίκ.

«Ο Γιουσούφ Ρουζιμουράντοφ αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστικό ίδρυμα 64/6 στην πόλη Τσιρτσίκ κοντά στην Τασκένδη στις 22 Φεβρουαρίου. Αισθάνεται καλά», τόνισε με ανάρτησή του στο facebook ο Αμπντουλαχμόν Ταχάνοφ, από τους επικεφαλής της Εζγκουλίκ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), ο Ρουζιμουράντοφ ήταν ο μακροβιότερος φυλακισμένος δημοσιογράφος στον κόσμο.

Ο Ρουζιμουράντοφ, που εργαζόταν στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Erk, φυλακίστηκε το 1999, κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, κατηγορία την οποία οι υποστηρικτές του χαρακτήρισαν κατασκευασμένη. Η ποινή του είχε παραταθεί το 2014.

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Μουχαμάντ Μπεκζάνοφ, πρώην εκδότης της Erk, που είχε επίσης συλληφθεί το 1999, αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει ποινή κάθειρξης 18 ετών.

Οι δύο δημοσιογράφοι, που είχαν εξοριστεί στην Ουκρανία, είχαν μεταφερθεί πίσω στο Ουζμπεκιστάν για να δικαστούν, υπό συνθήκες που ισοδυναμούσαν, σύμφωνα με υποστηρικτές τους, με απαγωγή.

Ο πρώην πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ, που πέθανε το Σεπτέμβριο του 2016, ηγείτο της κεντροασιατικής χώρας με σιδηρά πυγμή επί 27 έτη.

Μια από τις προτεραιότητες του διαδόχου του, του Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ ήταν η αποφυλάκιση αρκετών πολιτικών κρατουμένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου