ΔΙΕΘΝΗ

«Ορκος πίστης» στο γαλλογερμανικό άξονα

ορκος-πίστης-στο-γαλλογερμανικό-άξ-481601

Επίσκεψη-αστραπή στο Βερολίνο πραγματοποίησε χθες ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Λοράν Βοκιέ, διαβεβαιώνοντας τους Γερμανούς εταίρους του ότι η γαλλογερμανική σχέση θα βρίσκεται στην «καρδιά» της δράσης του. Ο Βοκιέ υπουργοποιήθηκε κατά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή, γέρνοντας την κυβέρνηση προς τα… δεξιά.

Πριν αναλάβει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο Λοράν Βοκιέ ήταν υφυπουργός Απασχόλησης.

Μιλώντας και στα γερμανικά, ο τέταρτος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας από το 2007, χαρακτήρισε αυτό το πρώτο ταξίδι του «πολύ ισχυρή χειρονομία» και μίλησε για μια «φορτωμένη ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική σχέση».

Η Γερμανία και η Γαλλία «έχουν εντελώς κοινά συμφέροντα στην έξοδο από την κρίση» υπογράμμισε.

Το Παρίσι και το Βερολίνο επικρίθηκαν έντονα πρόσφατα από Ευρωπαίους εταίρους τους επειδή οι δύο πρωτεύουσες ανέλαβαν μόνες τους την πρωτοβουλία μιας μεταρρύθμισης της Συνθήκης της Λισαβόνας με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου