Απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε επιτρέπει την απόλυση εγκύων

Τελευταία ενημέρωση: 2018-02-22, 19:08:34
Απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε επιτρέπει την απόλυση εγκύων

Σύμφωνα με την απόφαση, ο εργοδότης μπορεί να παίρνει «άφεση αμαρτιών» με το να εξηγεί στην έγκυο τους λόγους που την απολύει αλλά και τα κριτήρια που επέλεξε για να απολυθούν οι υπόλοιποι συνάδελφοί της.

Αφορμή υπήρξαν οι ομαδικές απολύσεις της Ισπανικής εταιρείας Bankia, στις οποίες ήταν μεσα και μια έγκυος με την υπόθεση να φτάνει στο δικαστήριο της Ε.Ε για… δικαίωση. Της εταιρείας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις αρχές του 2013 και συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου, η εταιρεία γνωστοποίησε στους εργαζόμενους πως θα ξεκινήσει ομαδικές απολύσεις. Μάλιστα συμφώνησε και με «εκπροσώπους» των εργαζομένων για τα κριτήρια με τα οποία αυτές θα γίνονταν.

Έτσι λοιπόν, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε και τη σύμβαση μιας εγκύου, επειδή όπως της είπες είχε «χαμηλή βαθμολογία» στην απόδοσή της.

Όπως είναι φυσικό η εργαζόμενη κατέφυγε στα Ισπανικά δικαστήρια. Σε πρώτη φάση δικαιώθηκε η εταιρεία, ενώ στην δεύτερη ζητήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή ο Ισπανικός νόμος που απαγορεύει την απόλυση εγκύου.

Έτσι λοιπόν η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο της Ε.Ε, το οποίο αποφάσισε πως η απόλυση εγκύου δεν… αντιβαίνει το νόμο που απαγορεύει την απόλυση εγκύου!

Κι αυτό διότι, όπως είπε, εάν η εταιρεία αιτιολογήσει την απόλυση, και οι λόγοι δεν συνδέονται με την κατάσταση της εγκυμοσύνης τότε… κανένα πρόβλημα.

Όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, και εάν αυτές οι απολύσεις συνάδουν με τα… «αντικειμενικά κριτήρια» που έχει θεσπίσει η επιχείρηση που τις κάνει.

Τέλος το Δικαστήριο της Ε.Ε επισημαίνει ότι δεδομένου ότι η οδηγία περιέχει κατώτατα όρια προστασίας, τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να διασφαλίσουν υψηλότερη προστασία στις εγκύους, λεχώνες ή γαλουχούσες εργαζόμενες.

[newsit.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
9
=