ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε πικραμένος ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας

πέθανε-πικραμένος-ο-πρίγκιπας-ερρίκο-119006

Ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι, πέθανε ήρεμα στον ύπνο του την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στο παλάτι Fredensborg.

Ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας και τα παιδιά τους, τον 49χρονο πρίγκιπα Φρειδερίκο της Δανίας και τον 48χρονο Πρίγκιπα Ιωακείμ της Δανίας.

Ο πρίγκιπας Φρειδερίκος επέστρεψε εσπευσμένα από τη Νότια Κορέα και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για να βρίσκεται στο πλευρό του πατέρα του. Η κατάσταση του πρίγκιπα Ερρίκου είχε επιδεινωθεί σοβαρά τις τελευταίες μέρες.

Την περασμένη εβδομάδα είχε μεταφερθεί από το νοσοκομείο στο παλάτι της οικογένειας στη βόρεια Κοπεγχάγη όπου ήθελε να περάσει τις τελευταίες του στιγμές.

Είχε μπει για πρώτη φορά στο νοσοκομείο στις 28 Ιανουαρίου ενώ ταξίδευε στην Αίγυπτο καθώς διαγνώστηκε με λοίμωξη στους πνεύμονες.

Μεταφέρθηκε αργότερα στην Κοπεγχάγη όπου οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε καλοήθη όγκο στον αριστερό του πνεύμονα. Είχε επίσης διαγνωστεί με άνοια τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τον Αύγουστο του 2017 ο πρίγκιπας Ερρίκος είχε προκαλέσει σάλο λέγοντας πως δεν επιθυμεί να ταφεί δίπλα στη βασίλισσα, βάζοντας έτσι τέλος σε μια παράδοση 459 ετών. Ήταν πικραμένος επειδή δεν τον είχε αναγνωρίσει ποτέ ως ίσο της. Όπως λοιπόν δεν ήταν ίσος με τη σύζυγό του στη ζωή δεν ήθελε να είναι και στον θάνατο. Η απόφασή του είχε γίνει δεκτή από τη βασίλισσα.

Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας

Ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην πόλη Ταλένς της Γαλλίας. Παντρεύτηκε τη βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β’ όταν εκείνη ήταν διάδοχος του θρόνου της Δανίας στις 10 Ιουνίου 1967. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Φρειδερίκο και τον Ιωακείμ.

Ήταν γιος του Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά (1907-1998) και της Ρενέ Ιβόν Ντουρσενό (1908-2001). Το θρήσκευμα της οικογένειάς του ήταν ο Ρωμαιοκαθολικισμός. Ο Ερρίκος πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του στην Γαλλική Ινδοκίνα (σημερινό Βιετνάμ), όπου ο πατέρας του είχε επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Στο Ανόι επέστρεψε το 1950, αποφοιτώντας δύο χρόνια αργότερα από εκεί γαλλικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ 1952 και 1957 σπούδασε νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ενώ σπούδασε ταυτόχρονα Κινεζική και Βιετναμέζικη γλώσσα στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών του Παρισιού. Έπειτα, φοίτησε το 1957 στο Χονγκ Κονγκ και το 1958 στη Σαϊγκόν.

Τα έτη 1959-1962 υπηρέτησε στο Γαλλικό Στρατό. Αργότερα εντάχθηκε στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και εργάστηκε στην Γαλλική Πρεσβεία του Λονδίνου από το 1963 ως το 1967.

Ο Πρίγκιπας Ερρίκος έχει ως μητρική γλώσσα τα Γαλλικά και ως δεύτερη γλώσσα τα Δανικά. Μιλάει, επίσης, εύγλωτα Αγγλικά, Κινεζικά και Βιετναμέζικα.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου