ΔΙΕΘΝΗ

Η εμπορία ανθρώπων παίρνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις στη Λιβύη

η-εμπορία-ανθρώπων-παίρνει-όλο-και-πιο-128942

Η εμπορία ανθρώπων παίρνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση ειδικών του ΟΗΕ, οι οποίοι εκτιμούν ότι κυβερνητικές δυνάμεις βοηθούν παραστρατιωτικές ομάδες στις προσπάθειές τους να ελέγξουν τις οδούς διέλευσης και διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Το διαβαθμισμένο έγγραφο, το οποίο επιδόθηκε στα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα, αναφέρει επίσης ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να προσεταιριστεί τους διακινητές μεταναστών στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Σύρτη (450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης) το 2016.

«Η διακίνηση ανθρώπων βρίσκεται σε άνοδο στη Λιβύη» και συνοδεύεται από «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση, έκτασης 157 σελίδων.

Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών διατυπώνουν την ανησυχία τους για την «πιθανή εκμετάλλευση εγκαταστάσεων και κεφαλαίων του κράτους από ένοπλες ομάδες και διακινητές για να ενισχύσουν τον έλεγχό τους επί των μεταναστευτικών οδών».

Στην έκθεση γίνεται λόγος για μετανάστες που συνελήφθησαν από στελέχη των κρατικών υπηρεσιών της Λιβύης και κατόπιν παραδόθηκαν, έναντι αμοιβής, σε διακινητές.

Οι λιβυκές Αρχές έχουν δημιουργήσει μια υπηρεσία με προσωπικό 5.000 στελέχη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τη DCIM, ενώ επιβλέπουν 24 κέντρα κράτησης. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, η DCIM δεν έχει τον έλεγχο των κέντρων κράτησης» μεταναστών και προσφύγων.

Ένας Λίβυος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η έκθεση, αναγνωρίζει ότι «οι ένοπλες ομάδες είναι ισχυρότερες από τις Αρχές στη διαχείριση των ροών των μεταναστών».

Όπως σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο, το ISIS «συνεχίζει να δρα στην κεντρική και στη νότια Λιβύη».

Ο βραχίονας της οργάνωσης στη Λιβύη, τον οποίο συγκροτούν κατά κύριο λόγο ξένοι τζιχαντιστές, έστειλε στον Νότο αντιπροσώπους του με «πολλά χρήματα σε μετρητά» σε αναζήτηση εταίρων και ερεισμάτων, ιδίως μεταξύ των διακινητών ανθρώπων, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Η Λιβύη, όπου δύο κυβερνήσεις και πολυάριθμες ένοπλες ομάδες διεκδικούν η καθεμία για λογαριασμό της την εξουσία, βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011.

«Μια πολιτική λύση στη Λιβύη βρίσκεται εκτός εμβέλειας βραχυπρόθεσμα» προειδοποιούν οι ειδικοί του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «οι στρατιωτικές δυναμικές και οι αντιφατικές επιδιώξεις (των δυνάμεων) της περιοχής δείχνουν έλλειψη δέσμευσης σε μια ειρηνική λύση».

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου