ΔΙΕΘΝΗ

Το Κυπριακό βρίσκει μπροστά της η Τουρκία

το-κυπριακό-βρίσκει-μπροστά-της-η-τουρ-484514

Για το Κυπριακό, την ελευθερία του Τύπου και την απουσία μεταρρυθμίσεων αναμένεται να καυτηριάσει για μία ακόμη φορά η Κομισιόν την Τουρκία στην έκθεση προόδου που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγορεί ορισμένες ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι εγείρουν «άδικα και τεχνητά εμπόδια» -δήλωση που παραπέμπει σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους στο Κυπριακό.

Στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Τουρκία αναμένεται να επικροτηθεί για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που τέθηκε σε δημοψήφισμα από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο μελανά σημεία παραμένουν τα μειονοτικά δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου.

Το Κυπριακό θεωρείται το κυριότερο ανεπίλυτο πρόβλημα, μαζί με την αποτυχία της Άγκυρας να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης προόδου που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ έστρεψε «προκαταβολικά» τα «πυρά» του στην ΕΕ, κατηγορώντας ορισμένες ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι δημιουργούν «άδικα και τεχνητά εμπόδια» στην τουρκική ενταξιακή πορεία.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου