ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αφέθηκε ελεύθερος ο Αλεξέι Ναβάλνι

ρωσία-αφέθηκε-ελεύθερος-ο-αλεξέι-ναβά-140048

Ελεύθερος μετά τη σύλληψή του έπειτα από εμφάνιση σε συλλαλητήριο στη Μόσχα που καλούσε για αποχή από τις προεδρικές εκλογές αφέθηκε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι. Ο ίδιος σημείωσε πως στις εκλογές θα σημειωθεί νοθεία.

Η δικηγόρος του Ναβάλνι, Όλγα Μιχαΐλοβα, δήλωσε στο Reuters πως ο πελάτης της αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά θα πρέπει να εμφανιστεί στο δικαστήριο σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αν του απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση των νόμων για τις διαδηλώσεις, ο Ναβάλνι κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 30 ημερών.

Ο αντιπολιτευόμενος είχε καλέσει τους Ρώσους να βγουν σήμερα στους δρόμους για να καταγγείλουν την «απάτη» των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαρτίου, το μεγάλο φαβορί των οποίων είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολλές χιλιάδες Ρώσοι σ’ όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, ενώ 234 άτομα έχουν συνελήφθησαν. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε εισβάλει στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του Ναβάλνι επικαλούμενη αναφορές για απειλή βόμβας.

Στον Ναβάλνι έχει απαγορευθεί να συμμετάσχει στις εκλογές της 18ης Μαρτίου, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει εύκολα ο απερχόμενος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν και ο Ναβάλνι λέει πως ξέρει ότι ο Πούτιν θα επανεκλεγεί, η εκστρατεία του για μποϊκοτάζ των εκλογών έχει στόχο να μειωθεί η συμμετοχή ώστε να αφαιρεθεί κάποια λάμψη από τη νίκη του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες. Υποστηρίζει πως ο Ναβάλνι και οι οπαδοί του έχουν πολύ μικρή υποστήριξη και προσπαθούν ανεύθυνα να υποκινήσουν κοινωνική οργή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου