ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων στον Σηκουάνα και τον Ρήνο

γαλλία-ανεβαίνει-η-στάθμη-των-υδάτων-σ-146940

Η στάθμη των υδάτων του Σηκουάνα ανέβηκε σήμερα πάνω από τα γόνατα του Ζουάβου στην γέφυρα ντε Λ’Αλμά και συνεχίζει να ανεβαίνει, όπως άλλωστε και η στάθμη των υδάτων του Ρήνου, αναγκάζοντας τις γαλλικές αρχές να λάβουν μέτρα πρόληψης στο Παρίσι και στο Στρασβούργο, την ώρα που 23 διαμερίσματα παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων του Σηκουάνα θα κλείσει από αύριο το τμήμα της γραμμή C του σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνά μέσα από το Παρίσι τουλάχιστον ως την Παρασκευή, ανακοίνωσε η SNCF. Η στάθμη των υδάτων αναμένεται να φτάσει την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο, το οποίο αναμένεται να είναι ίδιο με αυτό του Ιουνίου του 2016, όταν το ύψος των υδάτων είχε φτάσει στα περίπου 6,10 μέτρα, διευκρίνισε η υπηρεσία Vigicrues.

Την ίδια ώρα η συνεχιζόμενη άνοδος της στάθμης των υδάτων του Ρήνου, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και το λιώσιμο των χιονιών, ανάγκασε τις αρχές να εκτρέψουν τα νερά σε μια αποξηραμένη έκταση στο νότιο Στρασβούργο.

“Οι σημερινές συνθήκες στον Ρήνο επιβεβαιώνουν την ανάγκη να γεμίσει με νερό η έκταση του Ερστάιν για να αποφυγεί μια πλημμύρα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νομαρχία του Κάτω Ρήνου.

Στις 11:00 η στάθμη του ποταμού είχε ανέβει στα 4,82 μέτρα στο ύψος του υδρομετρικού σταθμού του Κελ-Κρόνενχοφ, στην γερμανική όχθη του Ρήνου, ακριβώς απέναντι από το Στρασβούργο.

Η εκτροπή των υδάτων στην αντιπλημμυρική έκταση των 6.000 στρεμμάτων και περιεκτικότητας 7,8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων άρχισε το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, διευκρίνισε η νομαρχία, η οποία ζήτησε να μην προσεγγίζουν οι πολίτες τις όχθες του ποταμού.

Την ίδια ώρα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, κυρίως στα ανατολικό τμήμα της χώρας από άνοδο της στάθμης των υδάτων των ποταμών. Στο Σοσό, στο Ντουμπ, είχε διακοπεί σήμερα το απόγευμα η λειτουργία του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας PSA όταν πλημμύρισε μια από τις τοπικές μονάδες της που βρίσκεται κοντά σε έναν παραπόταμο του Ντουμπ.

Ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης μεγάλων πλημμυρών από την υπερχείλιση του ποταμού χάρη στα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα στη νοτιοδυτική Γαλλία, σε κάποιες οδικές αρτηρίες έχει διακοπεί η κυκλοφορία, αλλά τα προβλήματα που προκλήθηκαν δεν ήταν τόσο μεγάλα ώστε να χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής, ενώ παράλληλα στις Άλπεις οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με το λιώσιμο των χιονιών ανάγκασαν πολλές κοινότητες να αποφασίσουν να παραμείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία τους.

Στο πλαίσιο τέλος των προληπτικών μέτρων, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo France διατήρησε σήμερα για 23 διαμερίσματα τον πορτοκαλί συναγερμό που έχει επιβάλει για τον κίνδυνο πλημμυρών και κάλεσε τους κατοίκους τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για “επικίνδυνα φαινόμενα”.

Αυτό αφορά κυρίως τις περιοχές με ποτάμια της ανατολικής Γαλλίας ως τις Άλπεις, του ανατολικού και του βόρειου τμήματος της περιοχής του Παρισιού, της Νορμανδίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου