ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική συμφωνία αμυντικής σύμπραξης

ιστορική-συμφωνία-αμυντικής-σύμπραξ-487092

Την υπογραφή τους σε δύο ιστορικές συνθήκες αμυντικής συνεργασίας -που περιλαμβάνουν την κοινή δοκιμή πυρηνικών κεφαλών- έβαλαν χθες το μεσημέρι στο Λονδίνο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Λάνκαστερ Χάουζ, στο κέντρο του Λονδίνου.

«Υπογράψαμε δύο συνθήκες, η μία δεσμεύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις να εργάζονται πιο στενά από ποτέ άλλοτε, και η δεύτερη καλύπτει τη συνεργασία για την πυρηνική ασφάλεια» είπε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες δεν συγκροτούν ευρωπαϊκό στρατό, ούτε μοιράζονται πυρηνικά όπλα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους Γαλλία και Βρετανία συγκροτούν κοινή εκστρατευτική δύναμη πολλών χιλιάδων ανδρών, η οποία θα μπορεί να κινητοποιηθεί για διμερείς εξωτερικές επιχειρήσεις ή υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου