ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία έκανε πρόβα πολέμου κατά του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη [εικόνες]

η-ρωσία-έκανε-πρόβα-πολέμου-κατά-του-να-189879

Μπορεί η Μόσχα να έλεγε επισήμως ότι τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν καθαρά αμυντικού χαρακτήρα, αλλά σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild επρόκειτο για μια πρόβα συμβατικού πολέμου κατά της Ευρώπης.

Επικαλούμενη δύο ειδικούς -μέλη δυτικής μυστικής υπηρεσίας η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι στην άσκηση με την επωνυμία Zapad-2017, μια από τις μεγαλύτερες της Ρωσίας από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, έγινε προσομοίωση της κατάληψης εντός ολίγων 24ώρων των τριών χωρών της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία), αλλά και μια «εκστρατεία σοκ» κατά κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Νορβηγία, αλλά και ουδέτερων χωρών όπως η Σουηδία και η Φινλανδία.

Στο τέλος της άσκησης στη Λευκορωσία, στο Καλίνινγκγραντ -το ρωσικό θύλακο στη Βαλτική- καθώς και στη δυτική Ρωσία φέρονται σύμφωνα με το δημοσίευμα να έλαβαν μέρος πολεμικά αεροσκάφη που έκαναν πτήσεις προσομοίωσης πάνω από τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα.

«Έκαναν πρόβα βομβαρδισμού δυτικοευρωπαϊκών στόχων και πλησίασαν στις ακτές της Γερμανίας και της Δανίας από τη Βαλτική, τη Βόρεια Θάλασσα καθώς και από τα χερσαία εδάφη της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Πολωνίας». Βομβαρδιστικά φέρονται μεταξύ άλλων να έκαναν δοκιμαστική πυροδότηση ρουκετών και πυραύλων κρουζ.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι σε περίπτωση πραγματικού πολέμου μεταξύ των βασικών στόχων της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας θα περιλαμβάνονται «υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κ.ο.κ, ώστε να προκληθεί σοκ στις χώρες αυτές και να απαιτήσει η κοινή τους γνώμη από τις κυβερνήσεις: ‘εμείς δεν πρέπει να αναμειχθούμε, αλλά να καταβάλουμε προσπάθειες για την ειρήνη’».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου