ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Συνελήφθη ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι

αίγυπτος-συνελήφθη-ο-πρώην-υπουργός-ε-209291

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ αλ-Άντλι συνελήφθη αφού δεν παραδόθηκε μετά την καταδίκη του σε επταετή κάθειρξη για διαφθορά, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές ασφαλείας.

Ο Άντιλι, που ήταν υπουργός του αποπεμφθέντος Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, αναμενόταν να εμφανιστεί στην τελική ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη τον Απρίλιο και να παραδοθεί στις αρχές, αλλά δεν εμφανίστηκε και η τύχη του αγνοείτο έκτοτε.

Σύμφωνα με αντίγραφο της ετυμηγορίας που εξέδωσε το δικαστήριο τον Απρίλιο και η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς, ο Άντλι και άλλοι δύο αξιωματούχοι του υπουργείου διατάχθηκαν να επιστρέψουν συνολικά 1,95 δισ. αιγυπτιακές λίρες (109,83 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) και τους επιβλήθηκε ισόποσο πρόστιμο.

Ο Άντλι, που αρνείται τις κατηγορίες, αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου, του ανώτατου πολιτικού δικαστηρίου της Αιγύπτου, για την εκδίκαση της έφεσής του τον Ιανουάριο.

Ο δικηγόρος του δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, MENA, μετέδωσε νωρίτερα πως ο Άντλι εντοπίστηκε αλλά δεν αποκάλυψε πού ή αν έχει συλληφθεί.

Για χρόνια επικεφαλής του επίφοβου μηχανισμού εσωτερικής ασφάλειας της Αιγύπτου, ο Άντλι απαλλάχθηκε από άλλες κατηγορίες για διαφθορά πριν από δύο χρόνια.

Το 2014 απαλλάχθηκε μαζί με τον Μουμπάρακ και άλλους έξι αξιωματούχους, από τις κατηγορίες για δολοφονίες διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην πτώση τους.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου