ΔΙΕΘΝΗ

Βομβαρδίζει την Υεμένη η Σαουδική Αραβία

βομβαρδίζει-την-υεμένη-η-σαουδική-αρα-210879

Αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν σήμερα την πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των πρώην συμμάχων τους, των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Σάλεχ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παύει να στηρίζει τους Χούτι και δήλωσε πως είναι έτοιμος να «γυρίσει νέα σελίδα» στις σχέσεις του με τον σαουδαραβικό συνασπισμό που πολεμά τους σιίτες αντάρτες, αν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών της Υεμένης και άρει τον αποκλεισμό της χώρας.

Ωστόσο χθες Κυριακή κάτοικοι δήλωσαν ότι μια αεροπορική επιδρομή του υπό το Ριάντ συνασπισμού προκάλεσε τον θάνατο 12 μελών μιας οικογένειας στην επαρχία Σάαντα της βόρειας Υεμένης.
Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya μετέδωσε χθες ότι ο αραβικός συνασπισμός έπληξε θέσεις των Χούτι στη νότια Σανάα στη διάρκεια της νύχτας, χωρίς όμως να αναφερθεί σε θύματα.

Σύμφωνα με κατοίκους και μια πηγή από το αεροδρόμιο, τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης και το υπουργείο Εσωτερικών, που ελέγχονται από τους Χούτι.

Η συμμαχία των ανταρτών που ελέγχει τη Σανάα εδώ και πάνω από τρία χρόνια καταρρέει εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο συνιστώσες της—τους σιίτες αντάρτες Χούτι και τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ—στις οποίες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί τουλάχιστον 60 άνθρωποι από την Τετάρτη.

Κάτοικοι της Σανάα δήλωσαν ότι οι Χούτι φαίνεται να ανακτούν κάποια από τα εδάφη που είχαν χάσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από τους υποστηρικτές του Σάλεχ, ενώ άρματα μάχης των σιιτών ανταρτών έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας. Η περιοχή αυτή είναι προπύργιο του Σάλεχ και υπό τη διοίκηση του ανιψιού του Τάρεκ, ενός ισχυρού στρατηγού.

Εξαιτίας των συγκρούσεων έχει κλείσει ο δρόμος προς το αεροδρόμιο, γεγονός που ώθησε τον ΟΗΕ να ζητήσει την απομάκρυνση τουλάχιστον 140 εργαζόμενών του από την πόλη. Ο οργανισμός αναμένει την έγκριση του υπό τη Σαουδαραβική Αραβία συνασπισμού, σύμφωνα με εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής.

Μαχητές των Χούτι φαίνεται να έχουν καταλάβει τα τηλεοπτικά στούντιο του δικτύου Yemen Today, το οποίο ανήκει στον Σάλεχ, έπειτα από μάχες που προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο. Σύμφωνα με κατοίκους, 20 εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών και ζήτησε τον σεβασμό προς τους αμάχους.

Από την Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί ζήτησε να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. «Όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, ώστε να εμποδιστεί η κατάχρηση από τους εχθρούς του του κράτους της Υεμένης».

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν, οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο κρουζ εναντίον ενός υπό κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Αμπού Ντάμπι, κάτι που αμέσως διέψευσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που οι Χούτι υποστηρίζουν πως εκτόξευσαν πυραύλους προς τα ΗΑΕ. Πριν από μερικούς μήνες είπαν πως είχαν πραγματοποιήσει «με επιτυχία» δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου προς το Αμπού Ντάμπι.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου