ΔΙΕΘΝΗ

Κινήσεις προσέγγισης της Μόσχας

κινήσεις-προσέγγισης-της-μόσχας-490869

Προσέγγιση της Ευρώπης προς την Μόσχα δείχνει η συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Σε μία κίνηση Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα σκέφτεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνεδριάσουν στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα και είχαν προσκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό τους να συμμετάσχει σε ένα συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο περιθώριο της Συνόδου.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, στο οποίο ο Ντ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει.

Κατά το παρελθόν η Ρωσία είχε επικρίνει έντονα τα αμερικανικά σχέδια κατασκευής της αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ως «καλή είδηση» το γεγονός της συμμετοχής του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου