ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτος πυρηνικός σταθμός στη Βενεζουέλα

πρώτος-πυρηνικός-σταθμός-στη-βενεζου-492184

Τη συμφωνία κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Βενεζουέλας επισφράγισαν σε πανηγυρικό κλίμα χθες στο Κρεμλίνο οι Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ούγκο Τσάβες -λίγο καιρό αφότου η Ρωσία παρέδωσε τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Ιράν στο Μπουσέρ. Μόσχα και Καράκας «εργάζονται για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλισμό» είπε ο Τσάβες, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα… χαρούν με αυτή τη συμφωνία.

Μετά τη συνάντηση Τσάβες-Μεντβέντεφ ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Σεργκέι Κιριγένκο και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο υπέγραψαν τη συμφωνία «για την κατασκευή και λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού στο έδαφος της Βενεζουέλας».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε δήλωσή του άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην χαρούν με αυτή τη συμφωνία, υπογράμμισε όμως ότι είναι ειρηνική.

«Υπεγράφη μία συμφωνία για τον πυρηνικό τομέα. Γνωρίζω από τώρα ότι θα κάνει κάποιους να ανατριχιάσουν. Ο πρόεδρος [της Βενεζουέλας] μου είπε ότι θα υπάρξουν κράτη που θα έχουν διαφορετικά αισθήματα γι’ αυτό το θέμα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα ο Τσάβες δήλωνε πως η Ρωσία, όπως έκανε και η πρώην ΕΣΣΔ, εργάζεται μαζί με τη Βενεζουέλα «για ένα κόσμο χωρίς ιμπεριαλισμό», τοποθετώντας τον πρώτο λίθο μνημείου στη Μόσχα αφιερωμένου στον εθνικό ήρωα της χώρας του Σιμόν Μπολίβαρ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Ρωσία είναι στην καρδιά μου» δήλωσε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ο Σιμόν Μπολίβαρ, ο στρατηγός που ηγήθηκε πολλών κινημάτων ανεξαρτησίας τόσο στη Βενεζουέλα όσο και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, «ενσάρκωνε ένα μεγάλο όνειρο, ένα σχέδιο ελευθερίας» προσέθεσε ο Τσάβες.

«Ο Μπολίβαρ μιλούσε για γεωπολιτική ισορροπία. Η ΕΣΣΔ εξαφανίστηκε, μας λυπεί αυτό. Όμως η νέα Ρωσία πήρε τη σκυτάλη» υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόσμου όπου δεν θα υπάρχει χώρος για επιθετικότητα και ιμπεριαλισμό. Ζήτω η φιλία. Θα νικήσουμε»…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου