ΔΙΕΘΝΗ

Ν. Κορέα: Θετική η ένταξη της Β.Κορέας στον κατάλογο των χωρών-υποστηρικτών της τρομοκρατίας

ν-κορέα-θετική-η-ένταξη-της-β-κορέας-στ-226774

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία χαιρέτισαν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προστεθεί ξανά η Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των χωρών που η Ουάσινγκτον κατηγορεί πως υποστηρίζουν την τρομοκρατία, κρίνοντας πως θα εντείνει την πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.

Η απόφαση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, θα σημάνει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από την αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος της Βόρειας Κορέας, η οποία συνεχίζει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Χαιρετίζω και υποστηρίζω την απόφαση του Τραμπ, καθώς αυξάνει την πίεση στη Βόρεια Κορέα», είπε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Άμπε στους δημοσιογράφους.

Η Νότια Κορέα από την πλευρά της ελπίζει αυτή η απόφαση να συμβάλει στην ειρηνική αποπυρηνικοποίηση, επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του.
Αντίθετα η Κίνα ζήτησε να υιοθετηθεί «ο σωστός δρόμος του διαλόγου» για να επιλυθεί η κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα κάνουν περισσότερα για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να επιστρέψουν όλες οι πλευρές στον σωστό δρόμο των διαπραγματεύσεων, του διαλόγου και των διαβουλεύσεων για να λύσουν το πυρηνικό ζήτημα της χερσονήσου», δήλωσε ο Λου Κανγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η απόφαση για την επαναφορά της Βόρειας Κορέας στον κατάλογο με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία ελήφθη από τον Τραμπ αφού επέστρεψε από την 12ήμερη περιοδεία του στην Ασία.
«Εκτός του ότι απειλεί τον κόσμο με πυρηνική καταστροφή, η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα στηρίξει ενέργειες της διεθνούς τρομοκρατίας, περιλαμβανομένων φόνων σε ξένο έδαφος», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ στήριξε επίσης την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διευθύνει μια εγκληματική οργάνωση από τη Βόρεια Κορέα διακινώντας όπλα, ναρκωτικά, εμπλέκεται σε κυβερνοεγκλήματα και φυσικά απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής με τα πυρηνικά του όπλα», επεσήμανε ο Τέρνμπουλ την Κυριακή από το Σίδνεϊ αναφερόμενος στον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η απόφαση του Τραμπ θα έχει κυρίως συμβολική σημασία, καθώς ήδη επιβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ πολύ αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε-Ιν σημείωσε ότι η απόφαση αυτή θα «είναι κυρίως συμβολική παρά ουσιαστική».

Οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν στον κατάλογο με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία τρεις ακόμη χώρες: το Ιράν, το Σουδάν και τη Συρία.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου