Στα χέρια του Στάϊνμάγερ η άρση του αδιεξόδου στη Γερμανία

Τελευταία ενημέρωση: 2017-11-21, 11:17:01
Στα χέρια του Στάϊνμάγερ η άρση του αδιεξόδου στη Γερμανία

Διέξοδο από το πολιτικό τέλμα μετά τον κόλαφο που υπέστη η Άνγκελα Μέρκελ στην προσπάθειά της να σχηματίσει κυβέρνηση αναζητεί  ο γερμανός πρόεδρος. Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αρχίζει σειρά επαφών με τα κόμματα που δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ πλην της άκρας δεξιάς και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Σήμερα θα συναντηθεί με την ηγεσία των Πρασίνων και την Τετάρτη με τον πρόεδρο του δικού του κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του Μάρτιν Σουλτς. Το SPD αρνείται κατηγορηματικά μέχρι τώρα να ενταχθεί ξανά σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη Μέρκελ.  Θα ακολουθήσει η συνάντηση Στάϊνμάγερ με τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ. 

Στόχος είναι να βρεθεί μια λύση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι Γερμανοί να κληθούν και πάλι στις κάλπες, δύο μήνες αφότου εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή Βουλή. Αυτή η προοπτική θα βύθιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη εξασθενημένη από το Brexit, σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Η ανησυχία  στη Γερμανία είναι μεγάλη και αυτό αποτυπώθηκε στο χθεσινό αυστηρό μήνυμα του γερμανού προέδρου προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Η άνοδος της AfD, που απειλεί ότι θα «πάρει στο κυνήγι» την Μέρκελ, θα μπορούσε να συνεχιστεί σε περίπτωση νέων, πρόωρων εκλογών.

Οι περισσότεροι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών (45%), σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, την πρώτη που διεξήχθη μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μόλις το 27% διάκειται ευνοϊκά έναντι της συνέχισης της διακυβέρνησης από τον «μεγάλο συνασπισμό» των συντηρητικών και του SPD, και ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό (24%) έναντι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Άγγελα Μέρκελ.

Ο Σταϊνμάιερ επί χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Μέρκελ (την περίοδο 2005-2009 και κατόπιν την περίοδο 2013-2017), είναι ξεκάθαρο ότι θα προτιμούσε να αποφευχθεί η διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο Σταϊνμάιερ είναι αυτός που θα πρέπει να τις προκηρύξει, με τη διάλυση της Μπούντεσταγκ.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ως «αποστολή» τον σχηματισμό κυβέρνησης και δεν μπορούν απλά να πετάξουν ξανά το μπαλάκι στους πολίτες με την πρώτη δυσκολία που συνάντησαν, επιχειρηματολόγησε ο Σταϊνμάιερ τη Δευτέρα.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και τα 82 εκατομμύρια πολίτες της βρίσκονται μπροστά σε μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Οι φιλελεύθεροι του FDP έκλεισαν την πόρτα στις κοπιώδεις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί εβδομάδες για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μεταξύ των ιδίων, των δύο κομμάτων της συντηρητικής οικογένειας (CDU/CSU), καθώς και των Πρασίνων. Το μοναδικό άλλο αριθμητικά πιθανό σενάριο θα ήταν ο «μεγάλος συνασπισμός», αλλά το SPD είχε καταστήσει σαφές ήδη από την 24η Σεπτεμβρίου ότι σκοπεύει να παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Παρά την αποτυχία αυτή, η Μέρκελ κάθε άλλο παρά έχει σκοπό να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να σχηματίσει κυβέρνηση. Εξάλλου, διαβεβαίωσε σε μια συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση χθες βράδυ, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία. Στην ίδια συνέντευξη, η πολιτικός που κυβερνά τη Γερμανία τα τελευταία δώδεκα χρόνια κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας: η χώρα «έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση, που δεν θα ψάχνει πλειοψηφία για κάθε απόφασή της», έκρινε η συντηρητική καγκελάριος.

Μιχαήλ Βασιλειάδης: Η συμφωνία ήταν αδύνατη

 Οι απόψεις των κομμάτων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία ήταν «μίλια μακριά η μία από την άλλη», εκτίμησε ο Μιχαήλ Βασιλειάδης, εκτελεστικός γραμματέας του τρίτου μεγαλύτερου εμπορικού επιμελητηρίου της Γερμανίας, του IG BCE.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Βασιλειάδης επεσήμανε ότι, αν και εξεπλάγη από την ανακοίνωση της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, «μου ήταν ξεκάθαρο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι διαπραγματευτές ήταν μίλια μακριά ο ένας από τον άλλο».

«Εξ αρχής αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσαν να συγκεράσουν τις θέσεις τους, μου έμοιαζε αδύνατο», πρόσθεσε.

Αν και ο συνασπισμός «Τζαμάικα» δεν ήταν θεμελιωδώς μια κακή ιδέα, ο Βασιλειάδης σημείωσε ότι «τα τρία ή τα τέσσερα κόμματα ήταν πάρα πολύ μακριά στις θέσεις τους λόγω του πολιτικού του DNA».

Ωστόσο ο Βασιλειάδης δεν πιστεύει ότι ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ ευθύνεται αποκλειστικά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

«Θεωρώ την εκτίμηση αυτή επιφανειακή (…) Επρόκειτο για μια ακραία κατάσταση και πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να κατηγορήσουμε το FDP ότι δεν συμπεριφέρθηκε σωστά», τόνισε.

Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνος δρόμος είναι η προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Η απόφαση πρέπει να ληφθεί σύντομα. Τα κόμματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πώς θα είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση και μετά να επικεντρωθούν στις νέες εκλογές (…) Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράλογο», υπογράμμισε ο Βασιλειάδης.

[thetoc.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
7
=