ΔΙΕΘΝΗ

Ξανά στο προσκήνιο η Αν. Ιερουσαλήμ

ξανά-στο-προσκήνιο-η-αν-ιερουσαλήμ-492542

Την έγκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζητά ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ για το αμφιλεγόμενο σχέδιο που φορά στην κατασκευή αρχαιολογικού πάρκου στον ανατολικό, αραβικό τομέα της ιερής πόλης και προβλέπει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων.

Μια πρώτη επικύρωση του σχεδίου τον Ιούνιο από την αρμόδια δημοτική επιτροπή σχεδιασμού και κατασκευών, καταγγέλθηκε από τους Παλαιστίνιους και προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας.

Το σχέδιο που φέρει την ονομασία «Κήπος του βασιλιά» στα εβραϊκά και αναφέρεται στους κήπους του Σολομώντα, προβλέπει την κατεδάφιση 22 κατοικιών Αράβων και την αναδρομική νομιμοποίηση 66 σπιτιών που κατασκευάσθηκαν χωρίς άδεια και επρόκειτο να κατεδαφιστούν.

Η κατασκευή του έργου θα γίνει εντός της αραβικής συνοικίας Σιλουάν στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε επιστολή προς τον Νετανιάχου που δημοσιοποίησε η δημαρχία, ο Μπαρκάτ ζητεί την έγκριση του σχεδίου και προτείνει την έναρξη άλλων έργων οικιστικής ανάπτυξης σε τέσσερις ακόμα αραβικές συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία κατελήφθη και προσαρτήθηκε το 1967 στο Ισραήλ.

Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση αυτή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου