ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες στους δρόμους κατά της άκρας δεξιάς στην Αυστρία [εικόνες]

χιλιάδες-στους-δρόμους-κατά-της-άκρας-232827

Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν στη Βιέννη την Τετάρτη αλυσίδα φωτός ως διαμαρτυρία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με στελέχη της άκρας δεξιάς.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας στα χέρια κεριά που τρεμόπαιζαν, φακούς, ακόμα και φανούς ποδηλάτων, περικύκλωσαν τη συνοικία όπου βρίσκονται τα κτίρια της κυβέρνησης.

“Τα πιο σημαντικά αξιώματα της δημοκρατίας μας πρέπει να τα καταλαμβάνουν αποκλειστικά άνθρωποι που να μπορούμε να εμπιστευτούμε, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους εξτρεμιστές της άκρας δεξιάς”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Πόλακ, εκπρόσωπος της SOS Mitmensch, μιας από τις πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οργάνωσαν την κινητοποίηση.

Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση στην Αυστρία αφότου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) και το κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ) πριν από δύο εβδομάδες.

Η συμμετοχή, σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης έφτασε τις περίπου 8.000. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι διαδηλωτές ήταν περίπου 3.000.

“Είμαστε εδώ επειδή (το FPÖ) εκφέρει λόγο μίσους, θέλει να διχάσει τον κόσμο”, δήλωσε η Μπριγκίτε, που πήρε μέρος στη διαδήλωση κρατώντας ένα κερί.

Να σημειωθεί όμως πως η συμμετοχή στη διαδήλωση αυτή ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι πριν 17 χρόνια, όταν το FPÖ είχε συμμετάσχει για πρώτη φορά σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό ως ήσσων εταίρος του ÖVP. Τότε, είχαν βγει στους δρόμους τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι.

Η στροφή προς τα δεξιά “έχει μετατραπεί σε τάση στην Ευρώπη (…). Δεν είναι πλέον απλώς ζήτημα της Αυστρίας”, σημείωσε ο Γιούργκεν, άλλος ένας από τους διαδηλωτές, ο οποίος έκρινε πως αυτός είναι ο λόγος που “δεν προκαλεί πια τόσο μεγάλη διαμάχη” στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου