ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ελον Μασκ στο παλάτι του Ερντογάν για το πρώτο τουρκικό αυτοκίνητο

ο-ελον-μασκ-στο-παλάτι-του-ερντογάν-για-243365

Συνάντηση πλέον της μιας ώρας είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ιδρυτή της Space X, CEO της Tesla, Elon Musk.

Ο Elon Musk, παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την Tesla, προσπαθεί να αλλάξει την πορεία των διαστημικών ταξιδιών με το SpaceX και σχεδιάζει να σπάσει τις δημόσιες συγκοινωνίες με το Hyperloop, βρίσκεται στην Τουρκία.

Είναι ο «κορυφαίος» για να υλοποιήσει τα σχέδια του ο Tαγίπ Ερντογάν όσον αφορά την εγχώρια παραγωγή αυτοκινήτων.

Στη συνάντηση στο Προεδρικό συγκρότημα παρόντες ήταν επίσης ο επικεφαλής υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Faruk Özlü και ο Υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας Ahmet Arslan.

Η συνάντηση διήρκησε ακριβώς 1 ώρα και 10 λεπτά και αφορούσε τις εξελίξεις σην παραγωγή υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα δε με τις πρώτες πληροφορίες οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό σημείο για επίτευξη συμφωνίας πάνω στο πλάνο του Ερντογάν για τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σχετικά δημοσιεύματα φιλοξενεί ο τουρκικός Τύπος.

Υπενθυμίζεται πως τα σχέδιά του σχετικά με την κυκλοφορία αυτοκινήτου που θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Τουρκία έως το 2021 αποκάλυψε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας μάλιστα για… όνειρο των τούρκων πολιτών, υποσχόμενος ότι θα είναι ο πρώτος στη σειρά που θα αγοράσει ένα από τα νέα οχήματα.

Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Τα οχήματα κατασκευάζονται από διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες, συνήθως μέσω κοινοπραξιών με τοπικούς εταίρους.

Εδώ και καιρό το κυβερνών κόμμα του Τούρκου προέδρου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), συμπεριλαμβάνει στους στόχους του την παραγωγή ενός εγχώριου αυτοκινήτου, μια απόδειξη, όπως κρίνεται, της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι μια κοινοπραξία πέντε εταιρειών –μεταξύ αυτών η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell και η μητρική εταιρεία του ομίλου Vestel, η Zorlu Holding – έχει επιλεγεί προκειμένου να αναλάβει την παραγωγή του αυτοκινήτου. Ο ίδιος μίλησε για «πέντε θαρραλέους συντρόφους».

Εκτός της Turkcell και της Zorlu Holding, στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Anadolu Holding, η Kiraca Holding και ο όμιλος BMC, μια σύμπραξη Τουρκίας- Κατάρ, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου