ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Εντάλματα κράτησης 53 λοχίων για φερόμενες σχέσεις με τον Γκιουλέν

τουρκία-εντάλματα-κράτησης-53-λοχίων-γι-245742

Τούρκος εισαγγελέας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον 53 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Είκοσι από τους υπόπτους έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης που διεξήχθη σε 12 επαρχίες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενώ 33 άλλοι στρατιωτικοί καταζητούνται.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι σχεδόν 700 άνθρωποι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτοι γκιουλενιστές.
Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και σχεδόν 150.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών, αστυνομικών, καθηγητών και δημοσίων υπαλλήλων, για πιθανές διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν.
Ο Γκιουλέν, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε ανάμειξη.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι εκφράζουν φόβους ότι ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί το πραξικόπημα ως δικαιολογία για να καταστείλει το κίνημα των διαφωνούντων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης είναι απαραίτητες εξαιτίας της σοβαρότητας της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 240 άνθρωποι στις 15 Ιουλίου 2016.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου