ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ υπέρ των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

ο-τραμπ-υπέρ-των-εκκαθαρίσεων-που-ξεκί-245895

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ των εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε ο μέλλων μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας στο βασίλειο, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία του—την εκστρατεία του «κατά της διαφθοράς», στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο δεκάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας, πρώην υπουργοί καθώς και ισχυροί επιχειρηματίες.

Ο Τραμπ, που καλλιεργεί πολύ θερμότερες σχέσεις με το Ριάντ απ’ ό,τι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη στον Βασιλιά Σαλμάν και τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας», μετά τις μαζικές συλλήψεις που επισήμως έχουν στόχο την πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της πάμπλουτης ελίτ της χώρας.

Ο Τραμπ έκρινε ότι ο σαουδάραβας βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος «ξέρουν ακριβώς τι κάνουν» και πρόσθεσε: «Κάποιοι από αυτούς που μεταχειρίζονται σκληρά “άρμεγαν” τη χώρα τους για χρόνια!».
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο δισεκατομμυριούχος Αλουάλιντ μπιν Ταλάλ, ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στη Σαουδική Αραβία.

Ο διωγμός προστίθεται σε μια σειρά κινήσεων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να αυξήσει τη σαουδαραβική επιρροή διεθνώς και να εδραιώσει την εξουσία του στο εσωτερικό.

Το πρώτο ταξίδι που έκανε ο Τραμπ στο εξωτερικό αφού ανέλαβε την προεδρία είχε προορισμό τη Σαουδική Αραβία, όπου ο βασιλιάς Σαλμάν του επιφύλαξε εξαιρετικά θερμή υποδοχή.

Η σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ είχε δοκιμαστεί επί των ημερών του Ομπάμα, καθώς οι σαουδάραβες είχαν θεωρήσει ότι η διαπραγμάτευση που οδήγησε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμέρισε τη συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου