ΔΙΕΘΝΗ

Κοντά στη σωτηρία οι μεταλλωρύχοι

κοντά-στη-σωτηρία-οι-μεταλλωρύχοι-494292

Το γεωτρύπανο Schramm T-130 έφθασε στο σημείο, όπου έχουν εγκλωβιστεί από τον Αύγουστο οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή, όταν κατέρρευσε το ορυχείο χαλκού και χρυσού, όπου εργάζονταν, έγινε γνωστό από μέλη της οικογενείας τους, τα οποία επικαλέστηκαν τα συνεργεία διάσωσης.

Οπως ανέφεραν, το Schramm T-130 έφθασε μέχρι το δωμάτιο όπου έχουν καταλύσει οι μεταλλωρύχοι, σε βάθος 624 μέτρων.

Οι σειρήνες στην περιοχή άρχισαν να ηχούν για την επιτυχία της επιχείρησης, συνοδευόμενες από τις φωνές χαράς και τις ζητωκραυγές συγγενών και φίλων των μεταλλωρύχων που βρίσκονται στο καταυλισμό Esperanza (ελπίδα) , δίπλα στις εγκαταστάσεις του ορυχείου.

«Χι-λή, Χι- λή, Χι-λή», φώναζαν οι φίλαθλοι ενός σταδίου όπου διεξάγετο αγώνας ποδοσφαίρου μόλις έγινε γνωστή η ευχάριστη είδηση.

Έξω από το σημείο που είναι παγιδευμένοι επί 66 ημέρες οι μεταλλωρύχοι, βρίσκονται οι συγγενείς τους, περιμένοντας με αγωνία να ακούσουν τη σειρήνα που θα σημάνει την επιτυχία της προσπάθειας που καταβάλλουν εδώ και αρκετό καιρό τα σωστικά συνεργεία.

Ωστόσο, θα χρειαστούν λίγες ημέρες προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων. Τα συνεργεία διάσωσης πρέπει να προχωρήσουν με πολύ προσοχή ώστε να μην τραυματίσουν τους εργάτες. Πρέπει ακόμη να είναι βέβαια ότι το πηγάδι απεγκλωβισμού είναι αρκετά σταθερό για να αντέξει.

Τα συνεργεία διάσωσης εξετάζουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά για την διεύρυνση της σήραγγας για να περάσει ευκολότερα η ειδική κατασκευή που θα ανεβάσει τους παγιδευμένους εργάτες στην επιφάνεια.

Ο υπουργός Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα χρειαστούν άλλες τρεις με οκτώ ημέρες για να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης, ανάλογα με το αν θα πρέπει να ενισχυθεί ή σήραγγα.

Περίπου 2.000 δημοσιογράφοι θα καλύψουν την επιχείρηση διάσωσης. Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα μπορεί να επισκεφτεί σήμερα, Σάββατο, την περιοχή που βρίσκεται το ορυχείο χαλκού και χρυσού, ενώ αναμένεται στο σημείο και ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, αφού ένας από τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους είναι Βολιβιανός.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου