ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν «νομιμοποιεί» την κακοποίηση ανηλίκων, με νομοσχέδιο για τους γάμους

ο-ερντογάν-νομιμοποιεί-την-κακοποί-250064

Νόμο που ανοίγει… παράθυρο στους γάμους με παιδιά και «νομιμοποιεί» την κακοποίηση ανηλίκων υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αδιαφορώντας για το «σάλο» που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση.

Ο νέος νόμος, τον οποίο υπέγραψε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα, δίνει στους κυβερνητικά επικυρωμένους κληρικούς το δικαίωμα να τελούν γάμους, όπως ακριβώς και οι δικαστές.

Πριν ψηφιστεί ο νόμος, τα ζευγάρια έπρεπε να νυμφευθούν από μια κοσμική κρατική αρχή και στη συνέχεια να ζητήσουν από έναν ιμάμη να πραγματοποιήσει μια τελετή. Τώρα, τα ζευγάρια μπορούν να παραπέμψουν την κρατική αρχή και να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου μόνο από τον ιμάμη. Το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική Τουρκία, έχει αντιτεθεί σθεναρά στην νομοσχέδιο και υπογραμμίζει ότι είναι μέρος μιας ευρείας ισλαμιστικής ατζέντας που έχει ως στόχο να καταστρέψει την επί 100 χρόνια κοσμική παράδοση της Τουρκίας στο δημόσιο βίο.

«Κάνετε όλα τα τμήματα του κράτους -από την εκπαίδευση μέχρι τους γάμους- θρησκευτικούς. Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από το κοσμικό» δήλωσε ο Μουράτ Μπακάν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι φιλελεύθεροι Τούρκοι ανησυχούν τώρα ότι θα κρατούνται αρχεία για το εάν παντρεύτηκαν ή όχι με θρησκευτικό γάμο -κάτι το οποίο πιθανώς να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους από μελλοντικούς εργοδότες. Την ίδια ώρα, ομάδες προστασίας ανηλίκων ανησυχούν ότι ο νέος αυτός νόμος θα οδηγήσει σε αύξηση των γάμων με ανηλίκους, επειδή οι συντηρητικοί μουφτήδες δεν αποκλείεται να κάνουν τα… στραβά μάτια όταν τους ζητηθεί να παντρέψουν κορίτσια κάτω των 18. Ιδιαίτερα σε επαρχίες της Τουρκίας, όπου οι γάμοι πολλές φορές δεν δηλώνονται επίσημα στο κράτος.

«Αυτός το νόμος είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί το νομικό υπόβαθρο για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και τους γάμους ανηλίκων» δήλωσε η Aylin Nazliaka, ανεξάρτητη βουλευτής.

Η τουρκική κυβέρνηση απαντά ότι η νέα νομοθεσία στοχεύει στη μείωση του αριθμού των μη δηλωμένων γάμων, ενθαρρύνοντας τις θρησκευόμενες οικογένειες να ζητούσουν από μουφτήδες να τους παντρέψουν. «Η εφαρμογή αυτής [σ.σ. της νομοθεσίας] θα καταργήσει την ανεπισημότητα» είπε ο Ερντογάν, που παράλληλα επιτέθηκε στο τουρκικό ρεπουμπλικανικό κόμμα. «Δεν έχετε επαφή με την τουρκική μουσουλμανική κοινωνία. Αν θέλετε να δείτε πώς ένα πολιτικό κόμμα αποξενώνεται από την κοινωνία και τους ανθρώπους του, τότε αρκεί να κοιτάξετε το CHP» είπε ο ίδιος.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου