ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον αστυνομικών

αίγυπτος-πρωτοεμφανιζόμενη-οργάνωσ-251215

Οργάνωση ανταρτών με την ονομασία Άνσαρ αλ Ισλάμ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που εξαπολύθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου από την οποία σκοτώθηκαν πολλοί αστυνομικοί, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Ωστόσο, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση δεν έδωσε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ευθύνεται για την επίθεση της 21ης Οκτωβρίου.

Τρεις πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας είχαν δηλώσει τότε ότι τουλάχιστον 52 αστυνομικοί και νεοσύλλεκτοι είχαν σκοτωθεί, όταν δέχθηκε επίθεση το όχημα στο οποίο επέβαιναν. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου διέψευσε τις πληροφορίες αυτές την επομένη, λέγοντας ότι μόνο 16 αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

«Ξεκινήσαμε τον τζιχάντ μας στα σύνορα του Καΐρου και νικήσαμε ενάντια στην εκστρατεία του εχθρού μας», ανέφερε η Άνσαρ αλ Ισλάμ, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη της επίθεση.

Η ανακοίνωση αυτή έμοιαζε να παρουσιάζει την οργάνωση στο αιγυπτιακό κοινό και ανέφερε τους λόγους που αποφάσισε να πάρει τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Η Άνσαρ αλ Ισλάμ πρόσθεσε ότι έχει συλλάβει έναν αξιωματικό και ότι η αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία έπληξε θέσεις της οργάνωσης 11 ημέρες μετά την επίθεση. Από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν αρκετά μέλη της.

Η οργάνωση καλεί τους Αιγύπτιους να ενταχθούν στον αγώνα της ενάντια στην κυβέρνηση και επεσήμανε ότι έχει αφήσει ελεύθερους όλους τους νεοσύλλεκτους που είχε αιχμαλωτίσει, υπονοώντας ότι βάζει στο στόχαστρό της κυρίως αξιωματικούς.

Η Αίγυπτος πολεμά μια ισλαμιστική εξέγερση που επικεντρώνεται στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που ανήκει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το 2013 από τον Σίσι. Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί.

Η τεράστια Δυτική Έρημος, όπου σημειώθηκε η επίθεση της 21ης Οκτωβρίου, αποτελεί πονοκέφαλο για τις δυνάμεις ασφαλείας εδώ και καιρό. Η εισροή όπλων στην Αίγυπτο μέσω της γειτονικής Λιβύης, όπου έχουν βρει καταφύγιο τρομοκρατικές οργανώσεις μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, είναι συνεχής.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου