ΔΙΕΘΝΗ

Στον Λιου Σιαομπό το Νόμπελ Ειρήνης

στον-λιου-σιαομπό-το-νόμπελ-ειρήνης-494611

Στον φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2010 «για τον μακροχρόνιο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».

Ο 54χρονος Λιου Σιαομπό, καταδικάστηκε το Δεκέμβριο του 2009 σε κάθειρξη 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους» καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60,

Η «Χάρτα 08» ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα».

Το βραβείο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, είχε δηλώσει νωρίτερα πως η φετινή επιλογή θα αμφισβητηθεί από πολλούς.

Τον περασμένο μήνα μάλιστα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την επιτροπή Νόμπελ να μην απονείμει το βραβείο στον Λιου Σιαομπό, καθώς κάτι τέτοιο – όπως είπε – θα ήταν ενάντια στις αρχές του Νόμπελ.

Η πενταμελής νορβηγική επιτροπή, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιός θα έρθει στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης 2010.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Η βράβευση του Λιου Σιαομπό «φέρνει στο προσκήνιο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ζητεί από τις κινεζικές αρχές την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων για τις απόψεις τους στη χώρα.

«Αισχρή» χαρακτηρίζει η Κίνα την απονομή

Εντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον αντιφρονούντα Κινέζο Λιου Σιαομπό. Το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «αισχρότητα» της νορβηγικής επιτροπής και τόνισε ότι η επιλογή αντιβαίνει πλήρως στις αρχές του βραβείου. Ο Λιού Σιαομπό είναι «ένας εγκληματίας», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ο Λιου Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόμους» σύμφωνα με το υπουργείο.

«Η χορήγηση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης σε ένα τέτοιο πρόσωπο αντιβαίνει πλήρως στις αρχές αυτού του βραβείου και αποτελεί μια παρεκτροπή» ανέφερε η ανακοίνωση.

Το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι η βράβευση του Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης «αντιβαίνει πλήρως στις αρχές» του βραβείου και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία.

Την απελευθέρωσή του ζητούν ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες

Την απελευθέρωση του Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Παρόμοιο αίτημα εξέφρασαν Γαλλία και Γερμανία.

Ο Μπ.Ομπάμα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Λιου «θυσίασε την ελευθερία του για τα πιστεύω του» και τόνισε ότι με τρόπο εύγλωττο και θαρραλέο «εκφράστηκε για την προώθηση διεθνών αξιών μέσα από ειρηνικά και μη βίαια μέσα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Κίνα έκανε μεγάλα βήματα όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τόνισε ότι αυτό το βραβείο θυμίζει ότι δεν έχει κάνει τις απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, Γερμανία και Γαλλία ζήτησαν να απελευθερωθεί ο Λιού Σιαομπό.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου