ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσος σεφ πίσω από την επιχείρηση fake news στις ΗΠΑ

ρώσος-σεφ-πίσω-από-την-επιχείρηση-fake-news-στ-270271

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ρώσος ολιγάρχης και άνθρωπος του Πούτιν, είναι σύμφωνα με το CNN πίσω από την παραγωγή ψευδών ειδήσεων στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι ρώσος ολιγάρχης που έχει χαρακτηριστεί ως ο «σεφ» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον ρωσικό Τύπο. Το 2002, ο ίδιος, πρόσφερε χαβιάρι και μανιτάρια τρούφες στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, στη διάρκεια γεύματος σε διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη. Πριν από αυτό, ο Πριγκόζιν είχε ανακαινίσει ένα πλοιάριο που έγινε το πιο ακριβό εστιατόριο στην πόλη, ενώ η επιχειρηματική αυτοκρατορία του επεκτάθηκε πολύ περισσότερο, ξεπερνώντας τους στενούς χώρους μιας κουζίνας.

Ο Πριγκόζιν είναι ιδιοκτήτης πολυτελών εστιατορίων και έχει καλύψει τις ανάγκες εστίασης των γενεθλίων του Πούτιν, αλλά και των δείπνων του με ξένους ηγέτες. Το 2002, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν πρόσφερε χαβιάρι και μανιτάρια τρούφες στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ στην διάρκεια γεύματος σε διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη. Πριν από αυτό, ο Πριγκόζιν είχε ανακαινίσει ένα πλοιάριο που έγινε το πιο ακριβό εστιατόριο στην πόλη, ενώ η επιχειρηματική αυτοκρατορία του επεκτάθηκε πολύ περισσότερο, ξεπερνώντας τους στενούς χώρους μιας κουζίνας.

Τον Δεκέμβριο του 2016 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του Πριγκόζιν για την οικονομική υποστήριξη που προσέφερε στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ουκρανικό έδαφος.

Το CNN έχει επεξεργαστεί πολλά έγγραφα που διέρρευσαν από τις εταιρίες του Πριγκόζιν και τα οποία περιέχουν περισσότερες αποδείξεις για την εμπλοκή των εταιριών του, στην επιχείρηση «τρολαρίσματος» στο διαδίκτυο. Ένα σχετικό συμβόλαιο εξασφάλισε στην υπηρεσία IRA, τρόπους για την επιτήρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κι ένα «σύστημα αυτόματης προβολής στις μηχανές αναζήτησης» του διαδικτύου.

Ένα άλλο έγγραφο δείχνει ένα συμβόλαιο του 2013 που καταρτίστηκε από έναν εργαζόμενο στην εταιρία Concord Management and Consulting ιδιοκτηρίας του Πριγκόζιν με έδρα την Αγία Πετρούπολη.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου