ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά σε τέμενος στη Δυτική Οχθη

φωτιά-σε-τέμενος-στη-δυτική-οχθη-496226

Εβραίοι έποικοι έβαλαν τα ξημερώματα της Δευτέρας φωτιά σε τέμενος στην Δυτική Όχθη, καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες και παλαιστινιακές οργανώσεις. Έρευνα πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός, μερικά 24ωρα πριν το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ κληθεί να αποφασίσει για το εάν θα παρατείνει το «πάγωμα» του εποικισμού -κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένα αυτοκίνητο στάθμευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τζαμί στο χωριό Μπέιτ Φατζάρ, κοντά στη Βηθλεέμ στη νότια Δυτική Όχθη και έξι ένοπλοι κατέβηκαν, έγραψαν στους τοίχους προσβλητικά συνθήματα στα εβραϊκά και στη συνέχεια μπήκαν μέσα στο τέμενος και έβαλαν φωτιά.

Ισραηλινοί στρατιώτες έφτασαν στο σημείο και έσβησαν τη φωτιά, αναγκάζοντας τους δράστες να διαφύγουν.

Είναι η τέταρτη βεβήλωση τεμένους στη Δυτική Όχθη από το Δεκέμβριο. Η επίθεση αποδίδεται σε Εβραίους εποίκους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για την επίθεση στο Μπέιτ Φατζάρ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε απερίφραστα τον εμπρησμό κάνοντας λόγο για σοβαρή κλιμάκωση της εποικιστικής βίας εναντίον των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Γάσαν αλ-Χατίμπ.

Τον εμπρησμό κατήγγειλε και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «επικίνδυνη επίθεση», μια «ρατσιστική πολιτική σε βάρος του Ισλάμ και του παλαιστινιακού λαού». Κάλεσε, μάλιστα, την Παλαιστινιακή Αρχή να διακόψει οριστικά τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που οι αμερικανικές πιέσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων συνεχίζονται.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει αύριο πιθανή παράταση στο μερικό πάγωμα της ανέγερσης νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, να παρατείνει το Ισραήλ κατά δύο μήνες το μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα με αντάλλαγμα αμερικανικές εγγυήσεις στον τομέα της πολιτικής και της ασφάλειας. Τις πληροφορίες για «συμφωνία» διέψευσε, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο Μπ. Νετανιάχου θα δυσκολευτεί να πείσει τους υπουργούς του.

Θέλουν αποχώρηση από το διάλογο

Δύο στους τρεις Παλαιστίνιους εγκρίνουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τη δεδηλωμένη πρόθεση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να αποχωρήσει από τις απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ αφότου ξανάρχισε η ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το Παλαιστινιακό Κέντρο Έρευνας Πολιτικής (PSR) μετά τις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε έληξε το μορατόριουμ στις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ και προτού η παλαιστινιακή ηγεσία αποφασίσει, το Σάββατο, να διακόψει τις διαπραγματεύσεις εάν δεν "παγώσουν" οι οικοδομικές εργασίες στους οικισμούς.

Όσον αφορά την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, το 66% εγκρίνει την απόφαση έναντι 30% που διαφωνεί.

Εξάλλου, σχεδόν ένας στους δύο (49%) πιστεύει ότι η επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 4 Ισραηλινούς εποίκους, στις 31 Αυγούστου, παραμονές της έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον, είχε ως στόχο να τορπιλίσει τις συνομιλίες.

Το 39% θεωρεί ότι αντιθέτως ήταν μια πράξη αντίστασης στην κατοχή και τον εποικισμό. Στη Λωρίδα της Γάζας το 61% των κατοίκων ενέκριναν την επίθεση ενώ στη Δυτική Όχθη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 44%.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου