ΔΙΕΘΝΗ

Σομαλία: Τραγωδία χωρίς προηγούμενο, εκατοντάδες νεκροί από επιθέσεις

σομαλία-τραγωδία-χωρίς-προηγούμενο-ε-273609

Τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο κέντρο του Μογκαντίσου, την πιο φονική επίθεση που σημειώθηκε ποτέ στη Σομαλία, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Έχουμε διαφορετικούς αριθμούς για τα θύματα εκ μέρους των ιατρικών κέντρων, αλλά έχουμε επιβεβαιώσει προς το παρόν 137 θανάτους, η πλειονότητα των θυμάτων έχουν καεί σε σημείο να μην αναγνωρίζονται. Ο απολογισμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, γιατί υπάρχουν περισσότεροι από 300 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιμπραχίμ Μοχάμεντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε έναν ακριβή αριθμό επειδή οι σοροί μεταφέρθηκαν σε διάφορα ιατρικά κέντρα και ορισμένες από αυτές απήχθησαν αμέσως από συγγενείς για να ταφούν», είπε και πρόσθεσε πως είναι «η χειρότερη επίθεση» που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Σομαλία.

Η επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη διασταύρωση PK5, στον τομέα Χοντάν, μια εμπορική συνοικία της πρωτεύουσας με καταστήματα και ξενοδοχεία. Η πολύ ισχυρή έκρηξη προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα κοντινά κτίρια.

«Αυτό που είδα στα νοσοκομεία που επισκέφθηκα δεν περιγράφεται. Οι διασώστες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν σορούς και καλώ όλους να έρθουν να βοηθήσουν. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Μογκαντίσου, Ταμπίντ Αμπντί Μοχάμεντ.

«Δεν υπάρχει χειρότερη τραγωδία όταν κάποιος έρχεται και βλέπει τη σορό ενός συγγενή που πέθανε και δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει», πρόσθεσε.

Ο σομαλός πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, ή Φαρμάτζο, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το νοσοκομείο Ερντογάν όπου έδωσε αίμα για τα θύματα και όπου οι γιατροί του είπαν ότι δέχθηκαν 205 ασθενείς, από τους οποίους περισσότεροι από 100 έφεραν σοβαρά τραύματα.

Ο Φαρμάτζο κήρυξε εθνικό πένθος τριών ημερών. «Είναι μια τρομερή επίθεση που διενεργήθηκε από τους σεμπάμπ εναντίον αθώων πολιτών, που δεν είχε στόχο ειδικά σομαλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Αυτό δείχνει πόσο αυτά τα βίαια στοιχεία δεν έχουν κανένα έλεος, για να θέτουν στο στόχαστρο χωρίς διάκριση αθώους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους», ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το δημοφιλές ξενοδοχείο Safari, όπου όμως δεν διαμένουν συχνά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Συνήθως οι ισλαμιστές αντάρτες σεμπάμπ βάζουν στο στόχαστρο ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται από μέλη της κυβέρνησης.

Ούτε οι σεμπάμπ ούτε κάποια άλλη οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι στιγμής. Ωστόσο οι σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, εξαπολύουν συχνά επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου και στα περίχωρά του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα οι διασώστες έψαχναν στα ερείπια των κτιρίων για να βρουν και άλλες σορούς και ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

«Τραγωδία χωρίς προηγούμενο»

«Επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο Μεντίνα και ο διευθυντής μας είπε πως έχουν παραληφθεί 218 σοροί από χθες, από τις οποίες 130 που έχουν καεί σε σημείο που δεν μπορούν να αναγνωριστούν», ανέφερε στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο Αμπσίρ Άχμεντ, αναπληρωτής πρόεδρος της σομαλικής Γερουσίας.

Ούτε ο γερουσιαστής ούτε ο διευθυντής του νοσοκομείου ήταν διαθέσιμοι για να επιβεβαιώσουν την πληροφορία αυτή.

«Δεν κοιμηθήκαμε χθες βράδυ και δουλέψαμε μαζί με τους διασώστες. Είκοσι άνθρωποι βρέθηκαν στα ερείπια και σκέπτομαι ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα και άλλοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντιρισάκ Μχάμεντ, ιδιοκτήτης ενός από τα κτίρια που καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Σύμφωνα με τον Αμπντί Μουχσίν Άλι, έναν άλλο αυτόπτη μάρτυρα, ανασύρθηκαν οι σοροί τεσσάρων αδελφών που εργάζονταν στο κατάστημά τους όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

«Όλα τα νοσοκομεία του Μογκαντίσου είναι γεμάτα με θύματα της έκρηξης. Αυτό που συνέβη χθες είναι μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουκαντίρ Χάτζι Άντεν, διευθυντής της κυριότερης υπηρεσίας ασθενοφόρων του Μογκαντίσου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε σήμερα στον λογαριασμό του στο τουίτερ πως η αποστολή του στο Μογκαντίσου υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη και πως ο επιτετραμμένος της πρεσβείας του τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Σομαλών Δημοσιογράφων (NUSOJ) ένας ανεξάρτητος εικονολήπτης, ο Άλι Νουρ Σιγιάαντ, σκοτώθηκε κατά την έκρηξη και άλλοι τέσσερις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

Οι σεμπάμπ είχαν ορκιστεί ότι θα οδηγούσαν στην πτώση την εύθραυστη σομαλική κεντρική κυβέρνηση η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και 22.000 άνδρες της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom).

Οι σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει επίσης τα περισσότερα από τα προπύργιά τους. Όμως ελέγχουν ακόμη μεγάλες εκτάσεις στην ύπαιθρο και εξαπολύουν συχνά αντάρτικες επιχειρήσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα και σε στρατιωτικές βάσεις.

Η χθεσινή επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Σομαλίας.

in.gr, ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου