ΔΙΕΘΝΗ

«Ξεπουλάει» το εξάρτημα που έκανε τα όπλα του μακελάρη του Λας Βέγκας αυτόματα!

ξεπουλάει-το-εξάρτημα-που-έκανε-τα-ό-287325

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, το μαγαζί όπλων στο Γκέινεσβιλ της Τζόρτζια, δεν είχε πουλήσει ούτε ένα “bump stock”, ένα εξάρτημα που μετατρέπει ένα ημιαυτόματο όπλο σε ένα όπλο που μπορεί να ρίξει εκατοντάδες σφαίρες το λεπτό.

Αλλά αμέσως μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας, δεκάδες πελάτες εμφανίστηκαν και το ζήτησαν, προφανώς υπό τον φόβο ότι θα απαγορευθεί σύντομα, λέει η ιδιοκτήτρια, Κέλι Γουίκς στο Reuters. Πλέον η ίδια δεν μπορεί να το βρει ούτε στους περισσότερους προμηθευτές της που ξέμειναν από στοκ.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο Στίβεν Πάντοκ που αιματοκύλησε το Λας Βέγκας, είχε μαζί του 12 όπλα, εξοπλισμένα με “bump stocks”, ανάμεσα στο οπλοστάσιό του, ενώ ειδικοί που άκουσαν τα ηχητικά ντοκουμέντα της επίθεσης αποφάνθησαν ότι χρησιμοποίησε όπλα με δυνατότητες ταχείας εκπυρσοκρότησης.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο εξάρτημα είναι «συμβατό» με την αύξηση στις πωλήσεις όπλων που παρατηρείται στις ΗΠΑ μετά από κάθε τέτοιο μακελειό, καθώς οι λάτρεις των όπλων ανησυχούν πως θα επέλθουν περιορισμοί και απαγορεύσεις στην αγορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, πολυκαταστήματα όπως το Wal-Mart, φαίνεται πως κατέβασαν από τις ιστοσελίδες τους το “bump stock” αμέσως μετά την επίθεση στο Λας Βέγκας και δεν είναι πια διαθέσιμο προς πώληση, χωρίς πάντως να έχουν επισήμως ανακοινώσει κάτι σχετικά.

Στις ΗΠΑ τα αυτόματα όπλα, δηλαδή εκείνα που με ένα πάτημα της σκανδάλης πυροβολούν συνεχόμενα, είναι απαγορευμένα από το 1986. Αντίθετα, είναι νόμιμα τα ημι-αυτόματα όπλα που πυροβολούν μία σφαίρα με κάθε πάτημα. Όταν όμως προσθέσεις ένα “bump stock” σε ένα τέτοιο όπλο, τότε αυτός που χρησιμοποιεί το όπλο έχει την δυνατότητα να πατήσει την σκανδάλη ξανά και ξανά πολύ πιο γρήγορα από ότι «υπό κανονικές συνθήκες». Κυκλοφορεί μάλιστα και βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν πώς με την προσθήκη του συγκεκριμένου εξαρτήματος, μπορεί κάποιος να πυροβολήσει εκατό φορές σε επτά δευτερόλεπτα.

Το προϊόν αυτό θεωρείται νόμιμο, καθώς ο χρήστης τυπικά εξακολουθεί να ρίχνει μία σφαίρα με κάθε πάτημα της σκανδάλης.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου